Hlavní obsah

Ve vězení strávil pět let, teď žaluje firmu, která zašantročila jeho alibi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2015 byl Američan Herbert Alford zatčen za vraždu muže zastřeleného v roce 2011. Ve vězení strávil téměř pět let, než ho soud definitivně osvobodil. Stalo se tak díky firmě, která našla platební doklad, který prokazoval jeho nevinu. Firma ho však hledala od roku 2016 a kvůli tomu strávil Alford za mřížemi pět let. Nyní muž firmu za pozdní jednání žaluje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V roce 2011 byl ve městě Lansing v americkém státě Michigan zastřelen při pouliční přestřelce jistý Michael Adams. Případ se policii dlouho nedařilo rozlousknout až v roce 2015 zatkla Herberta Alforda, kterého udal muž zatčený v souvislosti s jiným případem. Policii řekl, že Alford Adamse zastřelil ve sporu o kradenou marihuanu.

Alford putoval do vazby a v roce 2016 soud vyřkl definitivní rozsudek – Alford je vinen vraždou druhého stupně. Během procesu muž trval na své nevině a chtěl ji dokázat. V době vraždy si půjčoval v Lansingu na letišti auto.

Z toho důvodu jeho advokát už po Alfordově zatčení požádal firmu Hertz, aby dohledala údaje o zapůjčení ve své databázi. Než ovšem firma záznam dohledala, soud Alforda poslal do vězení. Doklad o tom, že si v inkriminovaný čas půjčoval odsouzený muž auto, našla až v roce 2018.

Skončil neprávem za mřížemi, teď už nebude muset nikdy pracovat

Koktejl

Následovalo jednání o otevření případu a následné osvobození Alforda v roce 2020. Muž nyní žádá finanční kompenzaci a firmu žaluje. Žaloba byla podle jeho právníků podána až toto úterý, protože případ komplikuje fakt, že je Hertz v insolvenčním řízení.

Firma na žalobu reagovala stručným prohlášením, ve kterém vyjadřuje lítost, že Alford musel strávit téměř pět let ve vězení. „Když jsme nebyli v roce 2015 schopni dohledat historický doklad z roku 2011, pokračovali jsme v dobré víře v hledání,“ uvedla mluvčí společnosti Lauren Lusterová ve středu s tím, že jakmile byl doklad nalezen, ihned byl předán úřadům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám