Hlavní obsah

Ve Skotsku operovali akvarijní rybičku, z oka jí odstranili nádor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když dvaatřicetiletá veterinární praktikantka Caroline McHughová objevila nádor u své dvanáctileté akvarijní rybičky Dotty, rozhodla se ji zachránit. Zhruba hodinová operace, kterou provedli její kolegové na klinice ve skotském Glasgow, měla šťastný konec, napsal minulý týden deník Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Akvarijní rybičce vyoperovali z oka nádorVideo: AP

 
Článek

Nad záchranou své milované rybičky, které se na levém oku vytvořil nádor, se McHughová nerozmýšlela ani sekundu.

„Dotty byla skleslá a pomalu plavala dokola ve svém akvárku. Nebyla šťastná. Je velmi důležitým členem rodiny. Nesnesli bychom, kdyby cítila jakoukoliv bolest,” svěřila se Daily Mailu Skotka.

Okamžitě svého mazlíčka převezla na kliniku v Glasgow a poradila se se svými kolegy, veterinárními chirurgy Lee Shrigleyovou a Calumem Aitkenem.

Poprvé za 40 let

Operace akvarijní rybičky je velmi neobvyklou záležitostí, na klinice neměli za svoji čtyřicetiletou existenci ani jeden podobný případ. Přesto se rozhodli, že nádor malému pacientovi zkusí odstranit.

Nejprve Dotty do akvária nasypali anestetický prášek, aby ji uspali. Poté ji přemístili na chirurgický stůl, kde jí během operace neustále kropili vodou žábry, aby mohla dýchat.

Foto: Profimedia.cz

Dotty se po operaci plně zotavila během tří dní.

Pro odstranění nádoru použili pinzetu a ultratenký nůž a malou ránu následně utěsnili rozpustnými stehy. Ačkoliv se jednalo o ojedinělou operaci, měla šťastný konec.

Dotty se zotavila během tří dní a je zcela v pořádku. Akvarijní rybičky tohoto druhu, tedy karase zlatého, se dožívají až 15 let, stále tak má ještě mnoho dní před sebou.

Náklady na operaci vyšly na 200 liber (téměř šest tisíc korun), McHughová ale podle Daily Mailu platit nemusela, protože v ordinaci pracuje.

„Jsem nesmírně šťastná, že je zase zdravá,” uzavřela příběh s dobrým koncem McHughová.

Reklama

Výběr článků

Načítám