Hlavní obsah

Vánoční bazar na pomoc dětem podpoří hvězdy

Novinky, Lucie Klímová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Máte plné šuplíky malých, velkých, milých věcí? Máte chuť dělat radost? Pak musíte přijít na dobročinný vánoční Bazar Mokré čtvrti, který už třetím rokem organizují herečky Aňa Geislerová, Táňa Vilhelmová a divadelní režisér Peter Serge Butko.

Článek

Veřejná sbírka do vánočního dobročinného bazaru se koná v pátek 16.prosince, prodeji pak budou patřit následující dva víkendové dny v kavárně pražského divadla Disk. O Bazaru jsme si povídali s jedním z jeho organizátorů, divadelním režisérem Peterem Butkem.

Jak vůbec vznikl nápad vánočního bazaru a spojení tria "Mokré čtvrti", které tvoříte vy společně s herečkami Aňou Geislerovou a Táňou Vilhelmovou?

Morká čtvrť se jmenujeme proto, že jsme dlouho spolu s Aňou a Táňou kámošili, chodili po kavárnách, popíjeli a vymýšleli si. Cokoliv. Pak jsme jednou u Zavěšeného kafe měli "hodně dobrou náladu" a začali jsme vymýšlet, jak by jsme ještě mohli vydělávat peníze. Holky už byly zavedené herečky, já jsem si dělal nejrůznější projekty, měli jsme orchestr, se kterým jsme zpívali ve vlastním pořadu Snesitelná lehkost pití...

Tak jsme vymýšleli, že si otevřeme bar, restauraci, cestovku nebo klidně bordel (ale pro pejsky, páč Táňa tenkrát řešila, že její pes Mikuláš by potřeboval sexuální styk...). No a pak to celé rozřízla Aňa, která řekla, že jsme stejně jenom kecálkové a že nejsme schopni zrealizovat ani jeden bazar mezi kámošema, o kterém jsme se bavili už kdysi dávno. Tak padlo rozhodnutí a na místě jsme sepsali do sešítku smlouvu o tom, že uděláme nejdřív ten bazar, abychom si to naše podnikání nacvičili. Bazar jsme zorganizovali a peníze jsme se rozhodli dát dětem do dětských domovů.

Proč jste se rozhodli dávat peníze právě dětským domovům?

Protože nejsme spokojeni s mnoha věcmi a často je to tak, že ty věci ani nemůžeme změnit, protože dospělé lidi už nijak nepředěláme. Tak jsme se zaměřili na děti -  ty během vývoje všechno ovlivňuje, jsou naše budoucnost - třeba těm, kterým je teď 10 let bude za 10 let 20 a my se na ty mladé generace strašně tešíme a věříme jim. Také jsme byli v několika domovech a ta děcka mají v sobě kolikrát takovou silnou životní energii,  že jim chceme pomoct, umožnit něco víc. Klidně i tím málem co jim můžeme dát. Loni jsme třeba pro hudebně nadané děti koupili kytary, zaplatili jsme jim hodiny hry na kytaru, na klavír...

Proč jste se rozhodli spolupracovat právě s Nadací Terezy Maxové? Je to nadace, která má dost peněz.

Ale jestli má dost peněz, tak to znamená, že je dostává od sponzorů (a mnohem větší částky než od nás), takže jí patrně důvěřují a asi k tomu mají důvod. My jsme s Terezou jednali, tu nadaci známe a navíc se nás vždy ptají, kam bychom ty peníze chtěli dát. A tam je dají. Každý rok jim necháme část peněz, která podpoří kojenecké ústavy. Letos to bude taky tak a navíc pomůžeme tělesně postiženým dětem odstranit bariéry k jejich klubu, který si zařizují. A část dáme občanskému sdružení MIRET, které za ty peníze vezme malé romské děti na letní tábor. Ty děti třeba ještě nikdy neopustili domov a bude to pro ně zážitek na celý život. Pozitivní zážitek!

Kdo většinou přináší věci do veřejné sbírky a co lidé přinášejí?

Tak od důchodkyň (pěknou keramiku, obrázky, někdy hodně pěkné věci...) přes podnikatele (dostali jsme fungl nové švýcarské hodinky, pera Parker a třeba různé vzorky zboží se kterým obchodují, někdo donese jenom peníze a nechce nic...) až po skejťáky (ti loni donesli nášivky, které  se skvěle prodávaly). Ale chodí nejrůznější lidé a nosí nejrůznější věci. Vždy se jenom snažíme lidem sdělit, že nesbíráme jenom to, co nepotřebují, ale to, co je pěkné a mohlo by se prodat, tedy něco, co by mohlo udělat radost někomu jinému.

Jaká byla podle vás nějvětší rarita nebo vzácnost, která se do Bazaru dostala v minulých ročnících?

Stříbrná liška, kterou koupil nějaký Angličan své manželce, kostýmy z filmu Mazaný Filip, oblek Ivana Trojana z filmu Jedna ruka netleská, starožitné hůlky špacírky... Letos máme dárky také od Václava Havla, Radůza nám dala svého Anděla,  Lenka Filipová svou novou zlatou desku za Best of i s podepsaným CD, budeme mít 1.000 marcipánových srdíček, pěknou kolekci nám slíbila módní návrhářka Denisa Nová, Aňa s Táňou také dají něco ze svého šatníku (stejně jako i jiné herečky). Také jsme dostali jednu z krav, které byly součástí Cow Parade a máme slíbené další speciality, ale o těch až na bazaru...

Kdo určuje prodejní ceny? Smlouváte se zákazníky?

No my smlouváme, dohadujeme se s lidmi. Aňa je hodná, Táňa přihazuje a já rozhoduju. Ne (smích) to byl vtip, spíš se snažíme to nějak rozumně uhádat.

Co se po skončení Bazaru stane s neprodanými věcmi?

Hračky a dětské věci odvezeme do dětských domovů a zbytek dáme Červenému kříži. Na konci Bazaru se za námi také staví studenti scénografie na DAMU a artefakty, které se jim hodí k jejich práci jim dáme. Oni nám vždy do Bazaru také udělají nějakou hezkou věc, která se vždy prodá, takže to všechno vydělává.

Nesmíme zapomenout na pestrý doprovodný program, který k Bazaru už neodmyslitelně patří... S čím přijde letošní ročník benefičního kabaretně laděného večera, na kterém nebudou chybět vaše oblíbené '"lahodné moky"?

Letos uvedeme frivolní kabaret Snesitelná lehkost pití,  na němž přijali svou účast naši přátelé, které jsme požádali, aby připravili nějakou lahůdku, která by koncert ozvláštnila. Tak například Aňa bude zpívat píseň Janis Joplin Mercedes Benz, Lenku Filipovou jsme ukecali, aby zazpívala Zamilovanou, Ida Kelarová zazpívá vtipnou romskou píseň, Petr Čtvrníček zase nějakou pecku od Jiřího Korna. Naprosto speciální lahůdku na závěr přidá Ivan Trojan. Irina Burceva (sólistka filharmonie z Alma Aty) zazpívá ruskou baladu Cesta, Dan Bárta neprozradil nic (bude to překvápko), Tatiana bude zpívat s Aňou duet o starých mužích na ploše ledové, píseň No tak vidíš Máňo zazní v sedmi světových jazycích, Iva Frühlingová zazpívá francouzskou koledu...

Ale také bude fujarista, malířka Obereiterová předvede vtipné dovednosti svého psa, vystoupí žongléř a v ceně vstupného bude také lahodný slovenský alkoholický likér z Demanovské oblasti. Sedět se bude u stolků s lampičkami, jako v pravém kabaretu.

Kolik peněz jste vybrali v minulých ročnících?

V roce 2003 jsme vybrali 50.000 korun a v roce 2004 90.000 korun. Letos by jsme chtěli dosáhnout i s výtěžkem z koncertu v Lucerně více než 200.000, takže všechny vyzýváme ať nás (opuštěné děti) přijdou podpořit.

Co vám v minulých ročnících udělalo největší radost?

Největší radost nám dělají lidé, kteří sami mají málo a přesto se snaží nám pomoct. Také jsme rádi, když příjdou mladí lidé, protože je to další signál, že ta nastupující generace je fakt dobrá, že to nejsou ignoranti. A také nás dojalo to, že spolek postižených malých dětí (ty, kterým budeme dávat letos část peněz), nabraly odvahu a kontaktovaly nás s prosbou o pomoc. Všude je odmítli a oni to u nás zkusily. A my jsme se rozhodli, že jim pomůžeme. Byli dobří, netlačily na nás.

A neposlední věc je ta, že tuhle naši činnost  chápou a podporují naši kamarádi a kolegové (slavní herci a zpěváci), kteří na Bazar přijdou, dají si u nás s lidmi panáčka, podepíšou své dárky a pomáhají nám vytvořit dobrou atmosféru v průběhu Bazaru. U nás dostane panáčka každý, kdo nakupuje.

Více informací o Bazaru a dalších aktivitách "Mokré čtvrti" najdete na webových stránkách: www.sergeart.com. Na této adrese si zájemci mohou také rezervovat vstupenky na večer v kabaretním stylu s lákavým názvem Snesitelná lehkost pití, který se koná v pondělí 19.prosince v pražském Lucerna Music Baru.

Vstupenky za 250 Kč jsou k dispozici také přímo v Lucerna Music Baru, v Café Ideál v Sázavské 30 a pochopitelně také na Bazaru v kavárně divadla Disk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám