Hlavní obsah

Válečný veterán ozdobí výpravu v Normandii

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Asi nejobletovanějším aktérem výpravy plzeňského Military Car Clubu na oslavy šedesátého výročí vylodění Spojenců v Normandii bude americký válečný veterán Erik Petersen. Jeho tank s bílou hvězdou vjel v květnu roku 1945 jako první na plzeňské náměstí.

Foto: Obec Pohoří (archiv)

Veselka Ladislava Kubeše zahraje v Pohoří již posedmé a posedmé u toho bude zdejší rodák Miloň Čepelka.

Článek

"Do Francie vyrazíme 2. června. Veterán Petersen pojede se svými dánskými a americkými příbuznými společně s námi autobusem, osm historických vojenských vozů povezeme na přepravníku," řekl předseda klubu Milan Dlouhý.

Přímo v Normandii se chtějí čeští příznivci vojenské historie zapojit do programu oslav. "Předpokládáme, že se mimo jiné zúčastníme slavnostní přehlídky," podotkl Dlouhý. 

Mezi hosty i prezident

"Máme kontakty na velitelství Angličanů, kteří budou umístění vedle nás, a už víme hlavně to, co se nebude smět. Třeba 6. června, v hlavní den oslav, zřejmě nebude kvůli přítomnosti celé řady celebrit vůbec možné popojíždět. Tak budeme chodit pěšky nebo zůstaneme v kempu," dodal předseda. Výprava zamíří domů 9. června.

Ústřední oficiální oslavy na normandských invazních plážích se budou konat od 5. do 7. června a očekává se přítomnost skoro dvaceti šéfů států a vlád, mezi nimi britské královny Alžběty a amerického prezidenta George Bushe. Mezi hosty bude také prezident republiky Václav Klaus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám