Hlavní obsah

V Thajsku se konal tradiční závod buvolů s pluhem

Novinky, Martin Vlk

V thajské východní provincii Chonburi se v neděli 16. července místní farmáři zúčastnili závodu buvolů s pluhem. Akce byla součástí každoročního festivalu, který má za úkol poukázat na časy, kdy byli buvolové využíváni právě k orbě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Farmáři v Thajsku proměnili každodenní rutinu v nejbahnivější závody na světěVideo: Reuters

 
Článek

Buvolové byli dříve využíváni na přípravu půdy na rýžových polích, nyní už jejich práci zastávají traktory. Z důvodu zachování této tradice ale Thajci každoročně pořádají buvolí závody.

Generální ředitel regionální administrativní organizace v Chonburi Vitaya Khunplome agentuře Reuters řekl: „Buvolí závody jsou v provincii Chonburi tradicí již více než sto let. Závod s pluhem je navíc považován za jedinou tradici tohoto druhu v Thajsku i ve světě.“

Farmáři tvrdí, že většina dnešních buvolů již není chována k práci na zemědělských pozemcích, ale právě za účelem těchto závodů. Oproti jejich předchůdcům tak mají v dnešní době zcela jiné využití.

„Pracoval jsem s nimi už v době, kdy jsem byl mladý. Když jsem zestárl, přestali jsme buvoly k orání používat, protože přišly traktory. A když se začal konat závod, tak jsem se taky připojil,“ řekl agentuře Reuters místní farmář Jaroon Laimeethong.

Buvolové jsou nyní cennější než kdykoliv předtím. Jejich tržní hodnota závisí na jejich výkonnosti, přičemž cena za jednoho buvola začíná na více než 2400 amerických dolarech (to je zhruba 55 000 korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám