Hlavní obsah

V Soulu vyroste neviditelný mrakodrap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jihokorejská vláda odsouhlasila výstavbu výškové budovy, která se díky nové technologii pláště bude jevit jako neviditelná. Mrakodrap pojmenovaný Tower Infinity má být vysoký 450 metrů a vznikne u Soulu, nedaleko tamního mezinárodního letiště. Informovala o tom zpravodajská stanice CNN.

Foto: www.gdsarchitects.com

Vizualizace celkového pohledu na mrakodrap Tower Infinity a jeho okolí

Článek

Věž navrhlo americké studio GDS Architects a na výstavbě se bude podílet státní jihokorejská developerská společnost Korea Land & Housing Corporation. Studio plánovalo mrakodrap už od roku 2004, ale stavba dostala zelenou až teď.

Efektu neviditelnosti se docílí s pomocí speciálního kamerového systému, který bude na plášti budovy zobrazovat reálné snímky okolního prostoru. Při oplášťování stavby bude využita LED technologie a promítané snímky budou vytvářet nepřerušený obraz pozadí, takže stavba bude jakoby splývat s nebem.

Foto: www.gdsarchitects.com

V zásadě se dá říci, že se na povrch budovy bude promítat to, co je ve skutečnosti za ní. Systém bude mít obsluhu, která bude moci s „intenzitou neviditelnosti“ manipulovat, takže stavba se bude někdy jevit jako pevná, jindy jako poloprůhledná nebo jako zcela neviditelná.

Fasádní systém je využitelný také k vysílání speciálních událostí nebo k promítání reklam.

Stavba má sloužit hlavně zábavě. Bude mít několik vyhlídkových pater, kinosál, lunapark, bazén a množství restaurací. Ačkoli tvůrcům nešlo primárně o výškový rekord, po dokončení se Tower Infinity zařadí na šesté místo nejvyšších věží světa.

Foto: www.gdsarchitects.com

„Místo symbolu důležitosti a soustředění na sebe, jako tomu je u ostatních světových nejvyšších mrakodrapů, se Tower Infinity vyznačuje oslavováním okolní komunity,“ stojí v prohlášení architektů.

Termín dokončení zatím studio ani developer nesdělili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám