Hlavní obsah

V pražské zoo jsou k vidění vodnice posvátné, vzácné žáby z jezera Titicaca

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Několik jedinců vodnice posvátné dostala pražská zoo v rámci záchranného programu, který se snaží drobné obojživelníky ochránit před vyhynutím. Vodnice jsou kriticky ohroženým druhem. Proto se chovatelé v pražské zoo snaží tyto žáby rozmnožovat.

V pražské zoo jsou k vidění vodnice posvátné, vzácné žáby z jezera TiticacaVideo: Novinky

 
Článek

„Vodnice posvátné jsou jedny z nejpozoruhodnějších žab na světě. V přírodě obývají pouze vysokohorské jezero Titicaca na hranicích mezi Peru a Bolívií,“ popsal Petr Velenský, který je v Zoo Praha kurátorem plazů a obojživelníků.

Žáby jsou jedinečné i tím, že kyslík přijímají kůží, které mají víc než dost. „Čím jsou větší, tím mají bizarnější záhyby volné kůže, které plavou vedle nich. Když žába plave, tak vůbec nepotřebuje dýchat,“ dodal.

Pro žáby chovatelé připravili speciální expozici s objemem dosahujícím 18 metrů krychlových. Podle Velenského se jedná o zatím největší expozici svého druhu. „Pokoušíme se imitovat jezerní prostředí včetně pocitu určité hlubiny,“ vysvětlil Velenský.

Foto: Novinky

Chovatelé se snaží kriticky ohrožený druh žab rozmnožit.

Výtvarně je pak vnitřek vodní nádrže inspirován zatopenými ruinami chrámu z dob předincké kultury, který na břehu jezera stál přibližně před 1000 až 1500 lety. Expozice s vodnicemi je umístěná v Teráriu u Rezervace Bororo.

Kvůli znečištění jezera způsobeného průmyslovým rozvojem v oblasti i zvýšeným turismem se malý obojživelník dostal na pokraj vyhynutí. Podle Velenského žáby v jezeře hynou po desetitisících.

Chované na posilující koktejly

Projekt na jejich záchranu odstartovala zoo v americkém Denveru, která se k přibližně dvaceti exemplářům žab dostala šťastnou náhodou. Povedlo se je totiž zachránit z peruánských restaurací, kde byly údajně podle Velenského drženy na přípravu posilňujících koktejlů.

Když se k překvapení většiny odborníku povedlo následně v Denveru žáby rozmnožit, nabídla zoo odchované vodnice další zahradám v Americe a v Evropě. Tak se k nim dostala i pražská zoo, která obdržela 70 jedinců. Z nich si ponechala pouhých dvacet, zbytek putoval do zoologických zahrad v Polsku a v Rakousku.

Rozmnožit vzácné žáby se dost možná povede i pražské zoo. „Hned po umístění do nádrže došlo k pokusům o páření,“ uvedl Velenský. „Teď budeme s napětím čekat, jestli se nám podaří vylíhnout nějaká vajíčka. Část snůšek je neoplozených, část snůšek se vyvíjí docela dobře, ale ke skutečnému rozmnožení je ještě opravdu dlouhá cesta,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Jezero Titicaca je domovem pro více než 500 živočišných druhů.

Jezero Titicaca je kromě vodnice domovem pro dalších více než 500 živočišných druhů, z toho 90 procent z nich jsou endemity, tedy organismy, které se nevyskytují nikde jinde na světě.

Největší vysokohorské jezero kromě znečištění trápí i postupný úbytek vody, který je způsoben jak zkracujícími se obdobími dešťů, tak úbytkem ledovců, které jsou zásobárnou vody pro přítoky jezera.

Reklama

Výběr článků

Načítám