Hlavní obsah

V Kadani by měla stát socha Maxipsa Fíka

– Kadaň

Na nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani na Chomutovsku by měla stát socha této pohádkové postavičky. Podobu skulptury zřejmě navrhne některý z regionálních výtvarníků a schválí ji kreslíř Jiří Šalamoun, který je autorem původní kreslené podoby pohádkového psa.

Foto: ČTK

Postavička Maxipsa Fíka se v minulosti dostala i na poštovní známku.

Článek

Maxipes Fík je maskotem města, autor známého televizního večerníčku Rudolf Čechura žil na Kadaňsku.

"Vyhlásíme soutěž na vytvoření sochy Maxipsa Fíka, která by měla být umístěna na nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani. Dohodli jsme s autorem kresby této postavičky panem Jiřím Šalamounem, že bude v komisi, bohužel už ale není v tak dobrém zdravotním stavu, aby mohl jet k nám do Kadaně. Návrhy tak pošleme k němu a on s právem veta rozhodne, které z návrhů jsou vhodné ke zpracování. Ty pak vyhodnotíme a nejlepší návrh by měl stát na nábřeží," řekl v pondělí starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS).

Způsob zpracování sochy není v soutěží nijak omezen, není tak zatím jasno o její velikosti ani dalších detailech provedení. Jediným omezením je tak rozpočet, který město stanovilo na maximálně jeden milión korun. Návrhy mohou výtvarníci posílat do 29. dubna, pokud se z návrhů podaří některý vybrat, socha by se na nábřeží měla objevit v září letošního roku.

Postava Maxipsa Fíka je s Kadaní spojena prostřednictvím autora večerníčkového seriálu Rudolfa Čechury, který žil v dnes již zaniklé obci Ahníkov nedaleko Kadaně. Svou hereckou kariéru v Kadani začal i Josef Dvořák, který večerníček namluvil.

Reklama

Výběr článků

Načítám