Hlavní obsah

V Jizerských horách se jelo Mistrovství republiky psích spřežení

Právo, Vladislav Prouza
Zásada (Jizerské hory)

Letos konečně zasněžené pláně kolem městyse Zásada v Jizerských horách přivítaly účastníky Zásadského sprintu. Mistrovskou soutěž doplňuje vytrvalostní závod na třicet kilometrů Zásadský Mind. Celkem měří síly třiaosmdesát musherů z Česka spolu s dvojicí Poláků.

V Jizerských horách se jelo Mistrovství republiky psích spřeženíVideo: Novinky

 
Článek

Pořadatelé z oddílu kopané SK Zásada a Sportovního klubu Vrchlabí očekávali avizovanou účast mushera z Ruska. Rus ale měl problémy s vízem.

Mistrovství republiky ve sprintu na devět, jedenáct a třináct kilometrů si podle ředitele závodu Miroslava Prince nenechaly ujít špičky tuzemského mushingu včetně medailistů s nedávného klání v Kanadě. A to jak klasických kapitánů psích smeček zapřažených do saní tak psy tažených běžkařů.

Závod psích spřežení v Jizerských horách

Čtyřspřeží až osmispřeží vesměs severských psů poletí po mrazem ztvrdlé sprintérské trati průměrnou rychlostí až 35 kilometrů v hodině. Diváci uvidí v akci sibiřské husky, malamuty nebo speciální sprintérské plemeno evropské saňové psy. Vytrvalci na třicetikilometrové trati obvykle drží průměrnou rychlost okolo osmnácti kilometrů za hodinu. Mind nabídne podívanou na několik rozběhnutých dvanáctispřeží.

Českoslovenští vlčáci nezapadli

Startovní pole na fotbalovém stadionu v Zásadě neobohatí českoslovenští vlčáci, kteří začínají pomalu pronikat do musherského sportu. Toto plemeno však podle zkušených musherů vyvolává z doposud neznámých příčin mezi ostatními v mushingu zavedenými psy nebezpečný rozruch.

Foto: Miroslav Princ

Mapa mistrovství republiky psích spřežení v Zásadě v Jizerských horách.

„Vždy když smečka československých vlčáků míjí jiné sáně, neobejde se to bez komplikací. Ostatní psi se za nimi otáčejí a věřím, že kdyby zpomalili, dojde k rvačce,“ říká na adresu československých vlčáků traťový ředitel zásadského závodu Aleš Picl.

Trať pokrytá půlmetrovou vrstvou sněhu letos na rozdíl od posledních tří let splňuje všechny nezbytné požadavky. Oficiálně jde o čtvrtý ročník závodu, který se však kvůli předchozím sněhu prostým zimám mohl uskutečnit pouze dvakrát. Divácky atraktivní trať v Zásadě poskytuje na rozdíl od řady jiných, vedených lesními cestami, daleké výhledy.

Reklama

Výběr článků

Načítám