Hlavní obsah

V jeskynním akváriu ve Slovinsku se vylíhli malí „dráčci“

Novinky, zkr
Postojná

V Postojnských jeskyních ve Slovinsku mají důvod k obrovské radosti. V jejich akváriu se minulý týden vylíhl první „dráček“, mládě vzácného macaráta jeskynního. Během několika dní pak přišel na svět ještě jeden a více než 20 dalších vajíček čeká na vyklubání, informoval web Science Alert.

Kamera zachytila zrod macaráta jeskynníhoVideo: Postojnska jama Cave Grotte Höhle

 
Článek

Přesně před čtyřmi měsíci zaměstnanci jeskynního systému oznámili, že v akváriu, kde část macarátů chovají, našli 50 až 60 nakladených vajíček. Vyvolalo to velký ohlas po celém světě, macaráti kladou vajíčka totiž jen několikrát za dekádu a z 500 vajec se vylíhnou jen dvě.

„Nyní bedlivě sledujeme vajíčka, ze kterého se vyklube náš další dráček. A jestli vystřelí z vajíčka tak jako ten první a bude v akváriu plavat dokola, než začne odpočívat na dně,“ píše v prohlášení tým jeskynního systému.

Tito endemičtí obojživelníci jsou pro vědce velkou záhadou. Žijí v jeskyních, v naprosté tmě. Jsou slepí, při lovu se orientují pomocí sluchu a čichu. Jejich podlouhlé tělo má vlivem absence pigmentu světle růžovou barvu. Ve středověku se jich lidé báli, protože se domnívali, že se jedná o potomky draků.

Dospělí jedinci dorůstají průměrně do délky kolem 30 centimetrů. Dožívají se až 100 let, přičemž bez potravy vydrží i 10 let. Krasový jeskynní systém poblíž obce Postojná je údajně jediným místem na světě, kde mohou turisté tyto tvory pozorovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám