Hlavní obsah

V Indii nosí roušky i voli

Novinky, tcs

I v Indii se pomalu rozvolňují opatření proti pandemii koronaviru a vesničané opět začínají cestovat. Vybaveni jsou rouškami, z obavy, že by koronavirus mohla šířit i zvířata, pak vybavili těmito zdravotnickými pomůckami i volky či buvoly, kteří jim táhnou povozy. Jak však uvádí lékaři, jde o omyl, protože krávy koronavirem SARS-COV-2 infikovány být nemohou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Farmáři v Indii dávají roušky krávámVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Video, jež zachytilo vesničany, kteří převážejí vodu, pochází z 18. května. Zvyk nasazování roušek dobytku však na indickém venkově ve státě Madhjapradéš už trvá od vypuknutí pandemie.

„Když se koronavirus může šířit mezi lidmi, tak hrozí nebezpečí infekce i u zvířat,“ uvedl Prakaš Mevada, farmář žijící nedaleko města Čendori.

Roušky na zvířatech pro něj nejsou nic nového. Na radu starších je farmáři používali i při zvířecích epidemiích. Zvířatům je vesničané nasadili podle Mavady hned, když museli na pole i přes zákaz vycházení, který nařídila vláda. Kdyby zůstali doma, přišli by totiž o úrodu.

V Německu se rozjíždí testy na koronavirus u domácích mazlíčků

Koronavirus

Opatrnosti není nikdy dost, ovšem jak tvrdí indický veterinář H.B.S. Bhadoria ze zemědělské univerzity Džaváharlála Néhrúa, tato opatření jsou zbytečná. Dobytek se totiž koronavirem SARS-CoV-2 podle současných zjištění nakazit nemůže.

Skot trpí vlastním koronavirem

Přesto se krávy do spojitosti se současnou pandemií dostaly, jak jinak než v konspiračních teoriích. Dobytek, zejména telata, totiž ohrožuje respirační syndrom skotu (BRD), který může způsobovat i bovinní koronavirus (BCoV).

Proti tomuto koronaviru, který je příbuzný koronaviru SARS-CoV-2 (oba jsou betakoronaviry), ale je přitom stále dost odlišný, existuje vakcína. To neušlo konspiračním teoretikům a tvrzení, že vakcína proti koronaviru dávno existuje, se začalo lavinovitě šířit internetem. Fakt, že jde o vakcínu pro skot a na jiný koronavirus, už však autoři těchto zpráv vynechali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám