Hlavní obsah

V britské zoo se narodilo mládě kriticky ohroženého šimpanze

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chester

V zoologické zahradě v britském Chesteru mají důvod k radosti. Narodilo se tam totiž mládě kriticky ohroženého poddruhu, šimpanze hornoguinejského. Primát přišel na svět 21. srpna, jeho záběry ošetřovatelé zveřejnili 4. září.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Samice Mandy a její novorezené mládě šimpanze hornoguinejskéhoVideo: Reuters

 
Článek

Matkou malého šimpanze je 43letá samice Mandy, která ho porodila po osmi a půl měsících těhotenství, uvádí na svých webových stránkách zoo. „Mandy je úžasná máma. Je neustále v těsném spojení se svým novorozeným potomkem a ochranitelsky ho drží v levé paži,“ uvedl manažer sekce primátů Andy Lenihan.

Jakého je nový přírůstek pohlaví zatím není jasné a ještě to asi chvíli potrvá. Mláďata totiž zůstávají v náručí matky po dobu několika měsíců. “Nejdůležitejší ale je, že je mládě ostražité, má bystrý zrak a je den ode dne silnější,” dodal Lenihan.

Příchod nového mláděte vyvolá vždy v tlupě vzrušení. Zatímco ostatní samice se podle Lenihana snaží Mandy pomoct, pro její starší potomky je to zcela nová zkušenost, vidět matku s jiným potomkem.

Šimpanz hornoguinejský je kriticky ohrožený, podle posledních odhadů jich žije v Africe 18 tisíc. Vyskytují se v oblasti od Senegalu po Ghanu. V Beninu, Burkina Faso a Togu už zřejmě vyhynuli zcela.

Reklama

Výběr článků

Načítám