Hlavní obsah

V Argentině se zřítil do jezera ohromný kus ledovce

Novinky, Markéta Klánská
El Calafate

Ledovec Perito Moreno je jednou z nejvyhledávanějších turistických atrakcí v Patagonii. Už jen samotný pohled na tuto až 60 metrů vysokou hradbu ledu budí údiv. Jednou za pár let tu navíc dochází k pozoruhodnému jevu, kdy se ohromná masa ledu zřítí do jezera. „La Ruptura“, jak tento jev nazývají místní, se po čtyřech letech opakovala i počátkem března.

BEZ KOMENTÁŘE: V Argentině se zřítil do vody obří kus ledovce, turisté to natočili

 
Článek

V provincii Santa Cruz v Argentině leží jeden z nejvýznamnějších ledovců na světě. Je součástí Jihopatagonského ledovcového pole sahajícího od hřebenů And a jako jeden z mála zatím odolává globálnímu oteplování. Jeho velikost zůstává v podstatě neměnná, přesto je někdy možné pozorovat, jak se z něj odlamuje ohromná masa ledu.

Perito Moreno si totiž vysloužil titul jednoho z nejrychleji se pohybujících ledovců na světě. Ledová plocha, která zabírá asi 250 kilometrů čtverečních, se do mrazivých vod jezera Lago Argentino sune rychlostí až dva metry za den. Stává se proto, že led po čase zahradí cestu vodě a odřízne část jezera zvanou Brazo Rico.

Voda tak nemá úniku a hladina v tomto slepém rameni začne stoupat, v extrémních případech až o 30 metrů. S tím roste také tlak a voda začne ledovec postupně podemílat.

Nejprve se vytvoří tunel, který posléze s burácením padá, jak je vidět i na aktuálním videu ze 4. března. Tomuto fenoménu v národním parku Los Glaciares letos z nedalekých vyhlídek naproti ledovci přihlíželo podle deníku Daily Telegraph asi 2500 turistů, z nichž někteří pořídili videozáznamy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám