Hlavní obsah

Už staří Římané měli rádi laciné suvenýry s vtipnými nápisy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostali jste někdy od vašeho blízkého dárek z cest, který očividně nebyl příliš drahý, zato se pyšnil rádoby humornou hláškou? Pak vězte, že tyto suvenýry nejsou vynálezem posledních století, ale znali je už staří Římané. Dokládá to stylus pocházející z doby okolo roku 70 opatřený humorným nápisem, který archeologové nalezli v Londýně.

Foto: Museum of London Archaelogy

Stylus, jehož čtyři strany jsou popsány vtipným nápisem, který dělá z psacího náčiní netradiční suvenýr.

Článek

„Cestuje si po světě a jediné, co z toho mám, je tohle laciné tričko,“ takový nápis v různých obměnách zdobí mnoho a mnoho turistických suvenýrů, jejichž hodnotu má zamaskovat právě vtipnost textu.

Podobné suvenýry, zdá se, nejsou jen doménou 20. a 21. století. Svědčí o tom jeden ze 14 tisíc artefaktů nalezených během archeologických vykopávek prováděných mezi lety 2010 a 2014 pod Londýnem. Našli ho experti z Londýnského archeologického muzea (MOLA), které teď nálezy postupně dokumentuje, a informace o tomto konkrétním uveřejnili minulý týden.

Jedná se o stylus (rydlo, jímž se v antice psalo na hliněné destičky) nejspíše dovezený z Říma, který je ozdoben nápisem, jenž by se dal přeložit následovně:

„Přicházím z Města. Přináším ti tento dar s ostrou špičkou, coby upomínku na mě. Kéž bych, když štěstěna dovolí, byl schopen darovat stejně štědře, jako je moje cesta dlouhá a měšec prázdný.”

Dle odborníků tím autor nápisu v podstatě sebeironicky řekl: „Podívejte, byl jsem až v Římě a jediné, co jsem vám mohl donést, je pero.”

Foto: Profimedia.cz

Budova Evropské pobočky agentury Bloomberg v Londýně. Na pozemcích bylo před zahájením její stavby nalezeno na 14 tisíc antických artefaktů.

Stylus dle vědců pochází z roku 70, tedy necelých třicet let po založení římské osady Londinium. Kromě toho, že nalezený artefakt dokazuje přímé spojení tehdejšího Londinia s Římem, je stylus připomínkou obyčejné lidskosti tehdejších Římanů.

„Je velice prostý a vtipný. Díky němu si můžete dobře vytvořit představu o osobě, která ho napsala,“ uvedl Michael Marshall, specialista nálezy ze starověkého Říma na britském území. Stylus je momentálně k vidění v Ashmoleově muzeu v Oxfordu.

Reklama

Výběr článků

Načítám