Hlavní obsah

Uklízečka vyhodila do koše moderní umění, prý „jen dělala svou práci“

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uklízečka v italském Bari ve středu nevědomky vyhodila do koše dvě instalace moderního umění, které měly být součástí expozice v tamní galerii. Žena znehodnotila například dílo, jež se skládalo z kousků sušenek, uvedl server listu The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ženy se zastal šéf úklidové firmy Lorezo Roca. Médiím řekl, že „jen dělala svou práci“, když si myslela, že dvě umělecká díla jsou jen nepořádkem, který po sobě zanechali tvůrci výstavy.

Jedním z děl, které uklízečka vyhodila ve středu ráno před otevřením výstavy, byly kousky sušenek rozsypané po zemi, uvedli organizátoři akce. Detaily o druhém díle nesdělili.

Úklidová firma podle svého šéfa uhradí vzniklou škodu, která je odhadována na deset tisíc eur (270 tisíc Kč), ze své pojistky.

Jak uvedl The Daily Telegraph, italská uklízečka není prvním, kdo nepoznal moderní umění. V roce 2001 vyhodila úklidová četa v Londýně dílo slavného umělce Damiena Hirsta, které se skládalo z popelníku, hrnků od kávy, prázdných pivních lahví a zmuchlaných novin.

S nepochopením se v roce 1999 setkalo i konceptuální dílo britské umělkyně Tracey Eminové s názvem „Moje postel“. Když ho viděl jeden ze sponzorů muzea, v němž bylo vystaveno, myslel si, že se stalo terčem vandalů a postel ustlal.

Reklama

Výběr článků

Načítám