Hlavní obsah

Údajná puma zardousila kozu a míří ke Zlínu

Právo, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Vypadá to, že tajemné kočkovité šelmě už nestačí valašské lesy. Údajná puma změnila působiště a momentálně nahání husí kůži obyvatelům Zlínska. Na svém putování možná zardousila kozu u Kašavy.

Foto: Jiří Smutný

Lotus Exige GT-R

Článek

"Provedl jsem pitvu hlavy a krku napadeného zvířete. Způsob ohlodání kostí a vyžraná svalovina opravdu ukazují na pumu," potvrdil veterinář Dominik Gregořík, který má letité zkušenosti s exotickými šelmami v ZOO Lešná.

Podruhé o sobě dalo zvíře vědět ve středu. "Bylo krátce po jedenácté hodině a já jsem venku věšela prádlo. Najednou se od lesa ozvalo hrozné řvaní zvířete. Trvalo to dobrých pět minut a byl to úplně neznámý zvuk," vyprávěla Vlasta Mikulíková z osady Výlanta ve Fryštáku - Dolní Ves.

Marné pátrání

"Stádo ovcí opodál zůstalo klidné, ale psi v celé osadě se rozštěkali a ke konci už vyli jak šílení. Zašla jsem pro syna, ale řev mezitím utichl. Když jsme vyšli z chalupy, uviděla jsem, jak se za chrástem zvedlo černé zvíře, udělalo dva plíživé kroky a tiše zmizelo v lese," popsala svůj zážitek Mikulíková.

"Zvíře bylo menší než třeba vlčák, ale pohybovalo se jako kočka. Za čtvrt hodiny hlásil obecní rozhlas, že se tu možná potuluje ta puma ze Vsetínska, tož jsem zavolala na policii," dodala. Do Výlanty nejprve přijeli muži zákona prohledat okolí, ale bezvýsledně. Stejně dopadlo i pátrání myslivců, kteří okolí prohledali v rojnici.

Jediný, kdo zatím podal přesvědčivý důkaz o existenci tajemné šelmy, tak zůstává pouze hospodář mysliveckého spolku v Bystřičce na Vsetínsku, kterému se podařilo vyfotografovat stopu.

"V sobotu v podvečer jsem v nánosu písku u potůčku objevil otisk levé přední končetiny. Stopa je 9 centimetrů široká a 12 centimetrů dlouhá. Polštářky byly krásně vidět a evidentně šlo o kočkovitou šelmu, protože v písku nebyly otisknuté drápy," vypověděl hospodář Miloslav Sochor.

Zároveň se ale vyhnul přesnému označení druhu zvířete: "Stopu rysa jsem viděl několikrát a tento otisk byl jiný, větší. Zvíře má podle mého odhadu 40 až 60 kilo. Ale jestli je to puma, jaguár nebo cokoli jiného, to vážně nevím. Sám jsem to zvíře neviděl," dodal myslivec. Také on si všimnul zvláštnosti, kterou popsala i Vlasta Mikulíková: "Pes se rozštěkal velice divoce, ale krávy a ovce na nedaleké pastvině zůstaly úplně klidné."

Blíže k lidem

Ve čtvrtek zaznamenal šelmí příběh další posun. "Zaměstnanci jedné farmy v Kostelci popsali, že dopoledne se podél ohrad se zvířaty plížila velká kočkovitá šelma rezavé až pískové barvy. To by, narozdíl od minulé svědecké výpovědi, opravdu odpovídalo pumě. Policie ale žádné stopy na místě nenašla," uvedl veterinář Dominik Gregořík.

Na fakt, že šelma směřuje do stále hustěji obydlených lokalit a naposled objevila jen pouhých pět kilometrů od Zlína, Gregořík reagoval: "Určitě to není divoké zvíře. Vydrží být ostražité jen chvíli, ale hlad je žene stále blíž k lidem. V pohotovosti jsou myslivci i já a jsme v případě nutnosti připraveni jet zvíře uspat speciální pistolí. Velká ostražitost lidí je při pohybu v přírodě určitě namístě."

Reklama

Související témata:

Související články

Ulovili pumu, která zaútočila za cyklisty

Šedesátikilová horská puma, které byl přičítán čtvrteční útok na dva lidi u Los Angeles, byla ulovena. Vystopovali ji tři šerifovi pomocníci, kterým pomohly...

Výběr článků

Načítám