Hlavní obsah

Učitel nemá ruce, přesto učí děti psát

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sia-ma

Čínský učitel Fu-sing Ma z provincie Čching-chaj se dočkal uznání za svoji 32letou kariéru, během které musel překonávat výrazný handicap. V pouhých čtyřech měsících věku totiž přišel při požáru o obě ruce. To mu ale nezabránilo v úspěšném vychování více než 800 žáků.

Čínské děti učí psát bezruký učitelVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Fu-sing Ma se nejprve v deseti letech pokoušel psát nohama. O dva roky později nastoupil do školy, kde začal k psaní využívat předloktí, a postupně si tuto neobvyklou techniku plně osvojil. Po dokončení střední školy mu kvůli jeho fyzickému postižení nebylo umožněno studovat vysokou školu.

To nevadilo předákovi jeho rodné vesnice, který mu nabídl místo učitele v tamní základní škole. V ní učí 53letý Ma spolu s dalšími pěti učiteli dodnes. Na tabuli píše bez sebemenších zádrhelů a absence rukou mu nevadí ani při dalších výukových činnostech. Začátky ale nebyly lehké, pahýly mu z častého psaní krvácely a trvalo nějaký čas, než se kůže stala dostatečně odolnou.

Chce být žákům vzorem

Během studia pomohlo Maovi mnoho lidí a on se rozhodl tuto pomoc vrátit.

"Když jsem byl dítě a nemohl jsem si zavázat tkaničky u bot, ostatní mi pomohli. Když jsem si nemohl zapnout knoflík, tak to za mě udělal někdo jiný. Jako postiženému mi bylo mnohokrát pomoženo. Takže jsem začal přemýšlet, jak to všechno můžu splatit," řekl Fu-sing Ma.

"Chci ostatním ukázat, jak jejich učitel zvládl bez rukou zdolat všechny překážky. Myslím, že se z toho mohou poučit a v budoucnu jim to pomůže řešit složitější situace," dodal Číňan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám