Hlavní obsah

To byla jen Venuše, mlží úřady o odtajněném případu UFO z roku 1978

– Kaikoura
Novinky, Jakub Kynčl

Novozélandské vojenské letectvo ve středu odtajnilo složky plné tisíců detailních pozorování UFO. Asi nejzajímavější z nich bylo nahlášeno kameramany televize TVNZ v roce 1978. Na pobřeží obce Kaikoura tam natočili jasně svítící vznášející se objekt s tmavou skvrnou uprostřed. Vláda však zdokumentované sledování striktně odmítla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

UFO - Nový ZélandVideo: Reuters

 
Článek

Archivní video jasně ukazuje svítící objekt na obloze s tmavým středem. Kameraman Lloyd McFadden, který neidentifikovatelný létající objekt v roce 1978 natočil, o pozorování poskytl rozhovor.

"Vznášelo se to přímo nad stromy a poté to ostře vyrazilo směrem doleva," popsal McFadden pohyb objektu.

Novozélandské úřady ovšem případ odložily s tím, že nejspíše šlo o netypicky jasné sledování Venuše. Jako další alternativu pak uvedly, že mohlo jít o nějaké vysílání rádiových či světelných vln.

UFO

Zkratka anglických slov Unidentified Flying Object (neidentifikovaný létající předmět) označuje předmět na obloze, jehož původ nelze racionálně vysvětlit.

V obecném povědomí pojem splynul s mimozemskými "létajícími talíři“.

Podle odborných studií lze přirozeně vysvětlit zhruba 97 procent nahlášených pozorování UFO. 

Tamější složky o UFO byly odtajněny podle zákona o svobodě informací, pouze byla ze spisů odstraněna jména zúčastněných, aby tak nebylo narušeno jejich soukromí. Složky obsahují případy z let 1954 až 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám