Hlavní obsah

V Thajsku se narodila štěňata čtyři roky mrtvé královské feny

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U příležitosti třetího výročí úmrtí krále Pchúmipchona Adunjadéta zveřejnil thajský královský palác záběry osmi štěňat. Nebyla to však štěňata ledajaká, nýbrž potomci fenky, kterou zesnulý král adoptoval a která se stala nedílnou součástí jeho královské rodiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Thajsko ukázalo nová královská štěňata od psa bývalého panovníkaVideo: Reuters

 
Článek

Osm štěňat pocházejících z pokrevní linie zřejmě nejslavnějšího psa Thajska kříženky jménem Tongdaeng se narodilo v červnu a v září. I když je oblíbená fenka i její potomci dávno po smrti, odborníci bangkocké univerzity použili zamrazené sperma psů, které fenka porodila a které bylo uloženo v roce 2005.

„Král Mahá Vatčirálongkón si milostivě přál, aby linie Khun Tongdaeng byla prodloužena, aby si lidé připomněli zesnulého krále Pchúmipchona Adunjadéta i samotnou Khun Tongdaeng,“ uvedla v prohlášení univerzita.

Důvod, proč noví psi z této linie vzbuzují takový rozruch, tkví v neobyčejném postavení fenky bývalého krále. Tongdaeng (její jméno znamená v thajštině měď) byla toulavý pes, kříženec, který měl nejvíce genů z plemene basenji. Král ji jako štěně v roce 1998 adoptoval.

S láskou ji nazýval „obyčejným psem, který je neobyčejný“. „Je to slušný pes s dobrými mravy. Je pokorná a zná protokol. Vždy sedí níž než král. I v případech, kdy se k ní sehne, aby ji podrbal, Tongdaeng si lehne na podlahu,“ napsal král v knize Příběh Tongdaeng, které se v Thajsku v prvním vydání prodalo 100 tisíc kusů a následovalo mnoho dalších výtisků.

Olíznutí jako důkaz věrnosti králi

Zvíře se stalo nedílnou součástí královské rodiny. Tu je trestné urážet, což pocítil v roce 2015 jistý sedmadvacetiletý dělník, který na Facebook umístil sarkastický komentář o fence. Čelil hrozbě až 37 roků ve vězení, nakonec však strávil pouze 90 dní ve vazbě.

Foto: Profimedia.cz

Král Pchúmipchon Adunjadét a fenka Tongdaeng na snímku z roku 2005. Fenka dělala panovníkovi společnost na většině oficiálních akcí.

Fenka byla natolik vlivná, že skupina podporovatelů velitele thajské armády Prajutch Čan-Oča brala za důkaz jeho loajality ke královi fakt, že mu fenka radostně olizovala obličej. Čan-Oča v roce 2014 uskutečnil vojenský převrat a dodnes zůstává ve vedení civilní vlády.

Tongdaeng uhynula v roce 2015, necelý rok před smrtí svého páníčka. V Thajsku ji všichni oslovovali výrazem Khun, což je thajský ekvivalent pro „paní“ či „madam“. V roce 2017 jí a dalším oblíbeným královým psům byla postavena socha v královské hrobce.

Reklama

Výběr článků

Načítám