Hlavní obsah

Tádž Mahal žloutne, je obětí znečištěného ovzduší

– Agra
Novinky, Jakub Kynčl

Jeden z nových sedmi divů světa Tádž Mahal postupně mění barvu. Jasně bílá se pozvolna mění na žlutou. Výsledek zveřejnila indická státní správa. Tolik oslavovaná fasáda z bílého mramoru postupně žloutne kvůli znečištěnému ovzduší. Za tím v Indii stojí zejména výfukové zplodiny z automobilů a velké množství ilegálních stavebních prací.

Foto: Profimedia.cz

Tádž Mahal postupem času mění svou barvu.

Článek

Zpráva indického národního institutu pro životní prostředí zjistila, že projekty zaměřené na ochranu proslaveného bílého mramoru Tádž Mahalu, které stály stovky miliónů korun, selhaly.

Od roku 1998, kdy indický vrchní soud přijal nová opatření, která měla Tádž Mahal chránit od znečištění, se utratilo na opravách a ochraně budovy zhruba 270 miliónů korun.

Na mauzoleu panovníka Šáhdžáhána se podepisuje tamější přetížená doprava, mohutná výstavba v oblasti a znečištění přilehlých vodních ploch ze stoky, které se vlévá do nedaleké řeky. Stavba, kterou postavil pro svou ženu Mumtáz Mahal.

V uplynulých 12 letech tamější památkáři vyzkoušeli mnoho metod ochrany vzácné budovy, stále rostoucí populace v oblasti však jejich snahu komplikuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám