Hlavní obsah

Švýcar zdolal vrchol v masivu Mont Blancu v rekordním čase bez jištění

Novinky, Tereza Seidlová

Známý švýcarský horolezec Ueli Steck nedávno překonal severní vrchol nejvyšší evropské hory Mont Blanc, a připsal si tak na konto světový rychlostní rekord. Jako první zdolal 1219 metrů ledového povrchu vrcholu Grandes Jorasses za dvě hodiny a 21 minut, navíc bez jakéhokoliv jištění. Při výstupu používal jen cepín a ocelové mačky na nohou.

Článek

Dechberoucí video, které pořídil z vrtulníku londýnský fotograf Jonathan Griffith, specialista na extrémní sporty, zachycuje Steckův náročný výstup po zledovatělém povrchu, při němž hrozí odvážnému horolezci každou chvílí pád. Vzhledem k tomu, že není jištěn, jakékoliv zaváhání by znamenalo katastrofu. Pětatřicetiletý Švýcar ale stoupá vzhůru na vrchol Grandes Jorasses, tedy severní části masivu nejvyšší evropské hory Mont Blancu, bez jakéhokoliv zaváhání.

“Udělal jsem to proto, že ten výstup byl pro mě jako pro horolezce důležitým mezníkem. Navíc miluji čistotu tohoto stylu lezení a pocit, který máte, když jste osvobozený od lan. Právě proto jsem se rozhodl lézt tímto způsobem. Ale kdybych spadl, znamenalo by to pro mě smrt, o tom není pochyb,“ vysvětluje Ueli Steck pro The Daily Mail a dodává: “Neměl jsem čas mít strach, soustředil jsem se jen na výstup na vrchol. “

Nebezpečnou techniku takzvaného volného lezení provozuje jen hrstka elitních horolezců, kteří mají dlouholeté zkušenosti a hlavně nutnou dávku odvahy. Ueli Steck patří navíc mezi ty, kteří tuto riskantní disciplínu dělají na čas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám