Hlavní obsah

Sucho odhalilo zatopený thajský chrám

Novinky, tcs

Davy návštěvníků míří v těchto dnech k chrámu Wat Nong Bua Yai, který v devadesátých letech zmizel pod hladinou nově postavené vodní nádrže v thajské provincii Lopburi. Vinou ničivého sucha klesl objem vody v přehradě na pouhá tři procenta kapacity. K zatopenému chrámu je tak opět možné dostat se suchou nohou, radost z toho ale Thajci nemají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sucho odhalilo v Thajsku zatopený chrámVideo: Reuters

 
Článek

Více než stovka návštěvníků, mezi nimi řada buddhistických mnichů, přišla v těchto dnech vzdát hold bezhlavé soše Buddhy, která se v troskách chrámu zachovala. Sakrální stavba padla v roce 1999 společně se zhruba sedmi sty domky za oběť výstavbě přehrady, která zásobuje vodou celou provincii.

Chrám byl centrem celé vesnice. „Když jsem byl malý, vždy jsem se u sloních soch před chrámem setkával s přáteli,“ zavzpomínal pro agenturu Reuters osmatřicetiletý Yotin Lopnikorn, nyní starosta vesnice Nong Bua.

Nyní je to podruhé, co chrám po zatopení mohl vidět. Nakrátko se jeho část objevila nad vodou během sucha v roce 2015. „Myslím, že bychom tohle místo měli zachránit,“ uvedl Lopnikorn.

Mnozí též litují zaplavení chrámu, ale teď by byli nejraději, kdyby zase zmizel pod vodou. Nádrž s kapacitou 960 milionů metrů krychlových totiž obvykle zavlažuje 526 tisíc hektarů půdy po celé provincii. Během letošního sucha však vodou zaplaví pouze o něco málo víc než 1200 hektarů. Místní meteorologové uvádějí, že Thajsko čelí největšímu suchu za posledních deset let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám