Hlavní obsah

S vidinou výhry 300 korun vypil láhev alkoholu na ex. Zkolaboval a zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tragické následky měla soutěž v provincii Limpopo v Jihoafrické republice. Účastníci ve vesnici Mashamba soupeřili v tom, komu se podaří vypít celou láhev bylinného likéru Jägermeister v co nejkratším čase. Namísto výhry ve výši 200 randů (cca 300 korun) však na jednoho muže čekala smrt, uvedla tamní policie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Třiadvacetiletý muž vypil podle jihoafrické policie celou láhev 35procentního alkoholu za dvě minuty. Brzy poté však zkolaboval, načež byl převezen do nejbližší nemocnice, kde byl prohlášen za mrtvého.

Podle mluvčího tamní policie Briga Motlafela Mojapeloa tak dotyčný učinil v rámci soutěže, kde účastníci v jednom z vesnických barů soupeřili v tom, komu se podaří láhev bylinného likéru vypít nejrychleji.

Cenou pro vítěze měla být finanční hotovost ve výši 200 randů (necelých 300 korun).

Záběry muže, který nedlouho po konzumaci alkoholu zemřel.

Zdravotní experti před nárazovým pitím dlouhodobě varují.

„Vaše tělo dokáže zpracovat pouze jednu jednotku alkoholu za hodinu, u některých lidí je to ještě méně. Pokud budete pít hodně v krátkém čase, množství alkoholu v krvi může zastavit správné fungování vašeho těla,“ vysvětlila v rozhovoru pro The Huffington bývalá výkonná ředitelka charitativní organizace pro vzdělávání v oblasti alkoholu Drinkaware Elaine Hindalová.

Jaké množství alkoholu je v normě?  

Podle českého Státního zdravotního ústavu je základní horní hranicí pro tzv. bezpečnou konzumaci 14 jednotek alkoholu týdně pro ženy a 21 jednotek pro muže.

Konzumace během jednoho dne by pak na základě informací této organizace neměla přesáhnout čtyři jednotky u mužů a tři jednotky u žen.

Snižování množství alkoholu v pivu je světovým trendem

Muži

„Jednotka (dávka) je dána určitým množstvím čistého alkoholu (přibližně 10 g) a její určení je u různých alkoholických nápojů relativně snadné,“ píše se na webových stránkách ústavu, na základě jehož tabulek odpovídá půl litru desetistupňového piva cca 1,5 jednotky alkoholu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám