Hlavní obsah

Rybníky londýnského parku čelí invazi raků, štípou plavce

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Plavci v londýnském lesoparku Hampstead Heath se donedávna mohli bát maximálně podchlazení nebo naštvané kachny. Teď na ně ve vodě ale číhá jiné nebezpečí - raci červení. Obsadili totiž přírodní koupaliště a štípou plavce svými klepety do intimních partií, napsal deník Daily Telegraph.

BEZ KOMENTÁŘE: Londýnský park čelí invazi raků, štípou plavce

 
Článek

Nejpalčivěji se s tímto problémem potýkají plavci v rybníku Men’s, kde se často plave bez plavek. Raci červení, kteří jsou původním druhem na jihovýchodě USA, prosluli svým agresivním chováním a dlouhými klepety. Poprvé byli v parku na severu Londýna spatřeni asi před 20 lety. Od té doby se ale rozmnožili natolik, že jich podle odhadů obydluje místní stojaté vody kolem 5000 kusů.

„Jen se množí, množí a množí. Požírají všechny ryby v jezírkách a my proti tomu nemůžeme nic dělat. Nechceme je tady, protože ničí naši přírodu,“ uvedl pro deník Doug Slade, předseda rybářské asociace v Hampstead Heath.

Přímá bolest pro plavce

„V uplynulých měsících jsem schytal několik štípnutí do palců u nohou, většinou, když jsem se zastavil, abych si šlapáním vody odpočinul. Někteří lidé ale dopadli hůř, raci je štípali na mnohem citlivějších místech, ani na to nechci pomyslet,“ svěřil 43letý pravidelný návštěvník rekreační londýnské oblasti Peter McCafferty.

„Myslím, že jsem měl opravdu velké štěstí. Kdyby se rak rozhodl, že mě štípne z druhé strany, způsobil by mi asi mnohem větší bolest. Odteď už budu vždy nosit plavky,“ přiznal jiný plavec, kterého rak štípl do zadku.

Mluvčí městské správní instituce v Londýně, která Heath provozuje, se nechal slyšet, že by bylo v první řadě nejlepší, kdyby do místních vod raci nebyli vůbec vysazeni, neboť zde nejsou původní. Přiznal, že instituce nemá tušení, jak se tam raci dostali, je podle něj ale pravděpodobné, že byli v rybnících odloženi.

„Teď, když jsou ale tady, doporučujeme, aby si od nich plavci drželi dostatečný odstup a aby nosili oblečení,“ dodal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám