Hlavní obsah

Ruka Nelsona Mandely za 2150 liber

Novinky, Peter Kováč, Právo
LONDÝN

Nelson Mandela (85) je nejen známý politik, ale také osobitý amatérský výtvarník. V prodeji londýnské Galerie Belgravia se objevila jeho litografie s otiskem pravé ruky. V nabídce je tisíc kusů této grafiky, cena jednoho nezarámovaného listu je 2150 liber (zhruba 100 000 Kč), v případě nákupu dvou kusů zájemce zaplatí jen 3500 liber (160 000 Kč).

Foto: Břetislav Šťasta

Foto z kvalifikačních bojů

Článek

V dějinách umění nejde o nějakou převratnou novinku. Podobně vyhlížející lidská dlaň byla prastarým výtvarným motivem, používaným už pravěkými lovci na malbách v jeskyních. Tehdy ovšem sloužil k magickým rituálům.

Mandelova černá ruka na bílém papíře je doplněna mapičkou Afriky, která se nachází uprostřed dlaně. V komentáři majitelky galerie Anny Hunterové se uvádí, že jde o emotivní výtvarné vyjádření svobody. "Nikdy nebyl jednotlivec tak výmluvným symbolem nadějí národa," tvrdí.

Zisk daruje Mandela na obecně prospěšné účely. Galerie Belgravia existuje od roku 1986, sídlí nedaleko Buckinghamského paláce, a nabízí grafická díla velkých mistrů jako byl Pablo Picasso, Andy Warhol a Henry Moore. S Nelsonem Mandelou jako výtvarníkem spolupracuje již delší dobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám