Hlavní obsah

Rodiče čtyřletého umírajícího chlapce vybírali peníze na léčbu po sousedech

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

York

Ve chvíli, kdy byla čtyřletému Jamiemu diagnostikovaná velice agresivní forma rakoviny, jeho rodiče stáli před zdánlivě nemožným úkolem - sehnat v přepočtu 12 miliónů korun na náročnou léčbu. Lékaři rodičům Johnovi a Vicky Inglisovým z anglického Yorkshire sdělili, že jejich syn trpí maligním embryonálním nádorem zvaným neuroblastom v pokročilém stadiu a jeho šance na přežití je menší než 30 procent.

Článek

Inglisovi však rozhodně nehodlali jen přihlížet, jak jim jejich milované dítě chřadne pod rukama a rozjeli velkou charitativní akci. Začali pátrat po internetu, kde se dozvěděli o průkopnické léčbě pomocí protilátek prováděné v USA, která by mohla výrazně zlepšit šance na Jamieho uzdravení. Cena však byla závratná, kompletní procedura by vyšla na 12 miliónů korun, informoval britský Daily Mail.

Jelikož tolik peněz by rodiče dohromady nikdy nedali, požádali o pomoc veřejně na internetu a Vicky dokonce začala obcházet cizí lidi v okolí jejich domova s kyblíkem v rukou. To samé udělal i John Inglis v německé armádě, kde působil v době určení diagnózy svého syna.

Pomohl neznámý dárce i narozeninová hotovost

Kolegové z armády se neváhali do charitativní výzvy zapojit a pravidelně pořádali akce, kde vybírali peníze pro nemocného Jamieho. Neznámý dárce poslal na účet rodiny v přepočtu 255 tisíc korun, další žena, která se o malém pacientovi dozvěděla, se vzdala všech peněz, které dostala ke svým 60. narozeninám, z fondu jedné charitativní organizace přišlo 1 200 000 korun a další peníze se hromadily i nadále.

„Je to opravdu neuvěřitelné. To, co se stalo, bylo vážně úžasné a my nikdy nebudeme schopni všem dostatečně poděkovat,“ sdělila dojatá matka malého Jamieho.

Nyní pětiletý chlapec onemocněl v dubnu minulého roku. Vyšetření prokázala, že dítě mělo velký nádor v břiše a rakovina již byla rozšířená v jeho těle. Následovala řada chemoterapií a odstranění nádoru i jedné ledviny.

Od února do školky

Rodina měla striktně daný termín, do kdy musí sehnat peníze. Jamieho léčba pomocí protilátek začala ve Filadelfii. V lednu tohoto roku následovala v Německu prováděná transplantace kmenových buněk, která měla „oživit“ jeho imunitní systém. Účet za nákladné procedury měl být přitom vyrovnán před začátkem celé léčby. Ta byla naštěstí s odstupem času úspěšná a malému Jamiemu i jeho rodičům se opět navrátil úsměv na tvář.

„Jamie může být jedním z těch šťastných dětí, které se vyléčí i bez ohledu na tuto léčbu, ale to se nikdy nedozvíme,“ řekl John Inglis, který doufá, že jeho syn začne již od února chodit do školky. „Nevíme, co přinese budoucnost, ale každý měsíc bez rakoviny je zde větší šance, že se už nemoc nevrátí,“ dodala Vicky Inglisová.

Reklama

Výběr článků

Načítám