Hlavní obsah

Puzzle se teď ve Španělsku prodává stejně dobře jako toaletní papír

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Omezení volného pohybu, kvůli němuž Španělé už tři týdny smí z domu jen v nejnutnějších případech, výrazně zvedla poptávku po hře puzzle. Tyto skládačky, které podle psychologů pomáhají k uklidnění v úzkostných situacích, jdou v poslední dnech na odbyt jako koblihy, nebo jako toaletní papír, řekl deníku El País podnikatel z jihošpanělské Sevilly. Prodej přes internet totiž ani po omezení ekonomické aktivity ve Španělsku ze začátku tohoto týdne zakázán není.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když jdou věci špatně, Španělé skládají puzzle, napsal v pátek v podtitulku článku deník El País. Něco podobného se podle něj dělo i za finanční krize z roku 2008. I tehdy šly podnikateli Javierovi Buzónovi puzzle hodně na odbyt, stejně jako teď.

„Za 12 let, co tenhle obchod vedu, jsem nic podobného nezažil. Dostáváme 400 až 450 objednávek denně a některé z nich i na více kusů. Nejvíc jsme dosud prodali těsně před Vánocemi, kdy jsme měli v jeden den 350 objednávek,“ popsal deníku El País šéf firmy Casa del Puzzle se sídlem v Seville. Vysoké objednávky má jeho podnik už přes dva týdny.

„Pracuji od rozednění do úsvitu, protože jsme ve firmě jen tři. Dřív jsem se věnoval jen řízení podniku, ale teď i vyřizuji objednávky a připravuji je k expedici,“ popsal podnikatel. Dodal, že v březnu a dubnu mají přitom obvykle zájemců málo, protože začíná být hezky a lidé chodí spíš ven. Teď ale musí kvůli koronaviru sedět doma.

Na rozvoz objednávek si Buzón najímá externí firmu, která dodržuje všechna bezpečnostní pravidla proti šíření nákazy. „Víme, že balíčky nechají za dveřmi, peníze neberou. My obyčejně zasíláme zboží i na dobírku, ale teď se musí platit přes internet,“ popsal opatření v době koronavirové pandemie.

Puzzle pro malé i velké

Buzón je rád, že mají lidé o jeho zboží zájem a že jim skládání puzzle pomáhá udržet si v těchto dnech duševní zdraví. „Na druhou stranu necítím v téhle situaci potěšení z ekonomického zisku. Kdybychom tolik neprodávali, na mizinu bychom nepřišli,“ řekl. Vzpomněl také na dojemný případ z minulých let.

Skládání puzzle pomáhá udržet aktivní mysl a snižuje rizika duševních nemocí

Zdraví

„Jednou mi zavolal otec, který chtěl puzzle pro svého asi pětiletého syna. Byl v nemocnici, kde podstupoval chemoterapii. Když k němu skládačka dorazila, chlapec mi zavolal a poděkoval,“ řekl Buzón s tím, že ho tehdy telefonát od chlapce rozplakal.

Pro dospělé sevillská firma prodává nejvíce skládačky o asi 1000 částech. „Ale máme i jednu ze 42 tisíc dílků,“ řekl užaslé novinářce deníku El País. Jmenuje se Cesta kolem světa a momentálně je vyprodaná. Jsou na ní známé budovy z celého světa a měří sedm krát dva metry.

A jaké puzzle se v době pandemie nejvíce prodávají? „Stejné jako vždycky, s fotkami měst, zvířat či uměleckých děl,“ dodal podnikatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám