Hlavní obsah

První snímek exoplanety?!

Novinky, Rudolf Novak, IAN, Sky and Telescope

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve hvězdném systému 2M 1207, který se nachází asi 230 světelných let od Země a na obloze jej najdeme na pomezí souhvězdí Kentaura a Hydry, se pravděpodobně podařilo nasnímat poprvé v historii exoplanetu!

Foto: Rostislav Smolej
Článek

Exoplanety jsou tělesa tvořící planetární systém cizích vzdálených hvězd. V současné době jich známe víc než sto a přestože jejich pozorování jsou zatížena značnými chybami, nikdo dnes nepochybuje o tom, že některé mohou nápadně připomínat obří planety, jako je Jupiter nebo Saturn.

Doposud ale byla tato tělesa sledována nepřímo. Pečlivým rozborem světla mateřské hvězdy mohou astronomové proměřit s dostatečnou přesností změny poloh spektrálních čar. K těm dochází vlivem Dopplerova efektu při pohybu hvězdy kolem těžiště. Právě toto komíhání je důsledkem přítomnosti dalšího tělesa, které nemusí být vůbec vidět. Stejná metoda se používá k odhalení některých těsných dvojhvězd, nebo právě ke hledání exoplanet.

Systém 2M 1207 je součástí mladé asociace hvězd, která se v těchto místech utvořila asi před osmi miliony roky. Z pozorování vyplynulo, že hmotnější složka váží necelých třicet Jupiterů, menší pak asi pět. Zajímavé je také to, že ani větší těleso nelze považovat za hvězdu. K tomu, aby mohly uvnitř tohoto objektu začít termojaderné reakce dodávající energii totiž nejsou při tak malé hmotnosti podmínky. Podobné objekty nazýváme hnědí trpaslíci.

Hmotnost menšího tělesa ale celkem jasně řadí tento objekt mezi planety. Ukáže-li se během dalších pozorování, že tomu tak je, máme tu úplně první přímé pozorování planety v jiné soustavě. Přestože astronomové jsou si takřka jisti svým objevem, bude systém 2M 1207 celý tým pozorovat ještě několikrát.

Musí se totiž vyloučit možnost, že druhé těleso se do těchto míst jenom promítá a ve skutečnosti se nachází mnohem dál. Ovšem pravděpodobnost toho, že dva takové objekty najdeme na obloze tak blízko u sebe je necelé procento. Zatím to vypadá tak, že 2M 1207b (jak se planeta jmenuje) obíhá ve vzdálenosti jen o něco větší než Pluto od Slunce a jeden oběh pak trvá asi 2500 pozemských let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám