Hlavní obsah

Prohlédněte si dosud nepřístupné Podolské kasematy

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podzemí Vyšehradu je obestřeno tajemstvím. Podle ředitele organizace Národní kulturní památka Vyšehrad Petra Kučery je prozkoumáno pouze 17 procent a nyní se konečně podařilo veřejnosti vůbec poprvé v historii zpřístupnit tajemné Podolské kasematy v rámci akce Na den pod zem - Rozsviťme podzemí Prahy. Prostory si můžete prohlédnout v následující reportáži.

Prohlédněte si dosud nepřístupné Podolské kasematyVideo: Novinky

 
Článek

Podolské kasematy vznikly v průběhu 17. století jako jedna z částí systému vyšehradských podzemních chodeb. Po roce 1938 byly upraveny na protiletecké kryty, využívané za druhé světové války ze strany Pražského sanatoria Rudolfa Jedličky, které bylo v té době proměněno na lazaret SS.

V padesátých letech se zde možná scházeli tzv. Vyšehradští jezdci, pouliční gang pražské mládeže, revoltující proti komunistickému režimu.

V sedmdesátých letech bylo přístupové schodiště do podzemních chodeb zasypáno a v loňském roce obnoveno.

Foto: Novinky

Kasematy byly přestavěny na kryty.

„Kasematy jsou dlouhé zhruba 250 metrů, ale celkově systém Vyšehradských kasemat má čtyři úseky a má délku zhruba kilometr. Je zde možné vidět různé místnosti, které byly dobudovány v roce 1938, kdy byly přestavovány na protiletecké kryty. Jsou tam různé relikty z těch dob - vrata, rozvaděč, výklenky pro zásoby nebo dobové záchody,“ vypráví Kučera.

Podolské kasematy se tak v rámci festivalu vůbec poprvé otevřely veřejnosti. Součástí komentovaných prohlídek je rovněž prohlídka tzv. Martinských kasemat, které si zachovaly svou původní podobu z doby výstavby vyšehradské citadely.

„Plánujeme celý systém ještě letos zpřístupnit. Podolské kasematy budou snad zpřístupněny během května, kdy plánujeme prohlídky jednou dvakrát měsíčně,“ uvedl Kučera.

Foto: Novinky

Vyšehrad je protkán podzemními chodbami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám