Hlavní obsah

Připijte si na Silvestra šampaňským s korkem! Pomůžete rysům.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Láhve vína a šampaňského s korkovými nikoliv umělohmotnými uzávěry by si měli vybírat ti silvestrovští a novoroční pijáci, kteří chtějí přispět k záchraně ohroženého rysa iberského, píše list The Daily Telegraph.

Článek

Lesům s korkovými duby ve Španělsku a Portugalsku, které skýtají domov tomuto vzácnému zvířeti, zvoní hrana v podobě zvýšeného užívání plastových uzávěrů producenty vína. Vzhledem ke klesající poptávce po korku je totiž často mnohem výnosnější zlikvidovat korkové lesy a nahradit je jinými porosty, méně příznivými životnímu prostředí.

Rysi již dospěli ke statutu kritického ohrožení

Podle posledních údajů Světového fondu na ochranu přírody (WWF) dnes na světě zůstává pouhých 150 exemplářů rysa iberského, přičemž v roce 1999 jich bylo ještě 600, a pokles jeho počtů je tak razantní, že si vysloužil status "kritického ohrožení." Ochránci životního prostředí jsou osudem rysů znepokojeni a tvrdí, že právě rysové se mohou během krátké doby stát dalšími kočičími šelmami po šavlozubém tygrovi, které neodvratně zmizí z povrchu země. Korkové lesy jsou domovem velkého počtu ohrožených druhů divoké přírody. Korkový průmysl navíc přináší obživu přes 80 tisícům lidí ve Středozemí, kteří pomáhají podporovat jedinečnou směs zemědělství a lesnictví.Lesy s korkovým dřevem se nacházejí především na jihu a v centrální části Španělska a Portugalska a donedávna farmáři z těchto oblastí vyrobili až 145 miliard špuntů za rok.

Lživě-ekologická propaganda chce vymítit korek

"Rafinovaná propaganda výrobců umělých uzávěrů přivedla mnoho lidí k názoru, že korkové uzávěry škodí životnímu prostředí, ačkoliv opak je pravdou," říká Beatrix Richardsová z WWF. Korek se podle ní získává nesmírně šetrným způsobem. Sběrači provedou přesné zářezy do kůry stromu a sloupnou jej jako banán. Pak tyto stromy označí čísly, aby se vědělo, ve kterém roce byly naposledy "staženy". Další sběr přijde až za devět let, aby si stromy stihly vytvořit novou kůru. Lesy jsou velmi letité a některé stromy dosahují stáří až 400 let. Produkce korkových uzávěrů je ekonomickou páteří těchto lesů, a Portugalsko se na celosvětové produkci korku podílí 50 procenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám