Hlavní obsah

Při nejmasovější akci v dějinách domina se poroučelo k zemi 1001 lidí

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šanghaj

Číslo 1001 je známé především v souvislosti se sbírkou orientálních pohádek. Od této soboty ale díky Číňanům figuruje i v Guinnessově knize rekordů. Přesně tolik lidí vyzbrojených stejným počtem matrací se totiž v Šanghaji zúčastnilo pokusu o rekord v tzv. lidském dominu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přesně 1001 Číňanů padlo k zemi, aby překonali světový rekordVideo: Reuters

 
Článek

Dobrovolníci, kteří se sešli v prázdném oddělení nákupního centra ve finančním středisku Šanghaje, se nejprve museli správně rozmístit. Každý účastník navíc musel mít za sebou dobře naaranžovanou matraci, aby nedošlo k žádnému selhání.

„Nejdůležitější je pro nás týmová práce. Všichni zúčastnění se musí chovat jako jeden,“ uvedl jeden z dobrovolníků.

Po pečlivých přípravách konečně první „dominová kostka“ odstartovala řetězovou reakci a po deseti minutách padla k zemi i ta poslední. Autentičnost celého procesu pak sledoval Tung Čcheng z Guinnessovy knihy rekordů, který posléze předal celému týmu certifikát potvrzující jeho úspěch.

„Uspět hned napoprvé v podobné události, které se zúčastní 1001 lidí, nevyžaduje pouze štěstí. Také všechny ostatní okolnosti musí být v pořádku. Hlavní je, aby všichni účastníci plně pochopili pravidla,“ uvedl pro agenturu Reuters Čcheng.

„Naši dobrovolníci byli všichni velmi stateční. Nikdo neuskočil, když na něj padala dvoumetrová matrace. Pokus byl tedy velmi úspěšný,“ dodal komisař z Guinnessovy knihy rekordů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rekordní domino v USAVideo: Reuters

Dobrovolníci z nejlidnatějšího čínského města tak doslova převálcovali předchozí rekord z počátku letošního roku, kdy se v americkém New Orleans poroučelo podobným způsobem k zemi „jen“ 850 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám