Hlavní obsah

Přežil půlkilometrový pád ze Sněžky

Novinky, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pád půlkilometrovým žlebem z vrcholu 1602 metry vysoké Sněžky do hlubiny Obřího dolu přežil v úterý díky neuvěřitelnému štěstí český turista. Mladík letěl v kotrmelcích mezi ostrými kameny vyčnívajícími z ledu, ale vyvázl pouze s modřinami a odřeninami.

Foto: Hynek Mojžíš

V pondělí 21. února proběhne v budově Úřadu městského obvodu Plzeň 3 první elektronická dražba.

Článek

Štěstím bylo i to, že v okamžiku tragédie se na druhé straně vrcholu Sněžky účastnila skupina členů krkonošské Horské služby natáčení další části seriálu ostravská televize Kritické okamžiky, vracející se k tragickému 16. lednu 1975, kdy dva záchranáři - třiatřicetiletý Štefan Spusta a o deset let starší Jan Mesner - spadli ze Sněžky společně se zachraňovaným lékařem z Karlových Varů. Všichni tehdy skončili mrtví v údolí polské říčky Lomniczky.

"Stál na vyhlídce nad Obřím dolem, a podle toho, co potom říkal, chtěl využít slunného dne a fotil Studniční horu. Zřejmě udělal s hledáčkem na oku neopatrný krok do prázdna a letěl," popsal kritické okamžiky bývalý člen Horské služby Valerián Spusta, jehož bratr před osmadvaceti lety zahynul spolu Mesnerem.

Měl z pekla štěstí

Záchranáři na místě natáčení byli také první, kdo se o divokém pádu neznámého mladíka dověděli. Pak už se rozjely záchranné práce. Netušili ale, že štěstí se na mladého muže smálo ze všech stran. "Málem spadl do klína kolegovi, který zrovna vystupoval nahoru Obřím dolem. Ten kluk je dítě štěsteny," kroutil hlavou záchranář Viktor Kořízek, který lehce zraněného mladíka jako první ošetřoval.

Pád do hlubiny Obřího dolu v minulosti zaplatila životem řada neopatrných turistů. Mladík naštěstí zakončil krkolomný let živý u bývalého trkače v Obřím dole, který kdysi zásoboval vodou Českou boudu. "Dopadl na lavinku, která tam nedávno spadla," dodal Kořízek.

"Je to zcela neuvěřitelné," shodovali se záchranáři, podle jejichž svědectví se ošetřený mladík jen otřepal, zvedl batoh, za který před časem údajně zůstal viset v jedné ledovcové trhlině v Alpách, a vyškrábal se zpátky na vrchol Sněžky. "Všichni jsme koukali jako vyjevení. Všem nám proběhlo hlavou, že dávna tragédie se mohla zopakovat. Ten batoh tomu klukovi možná zachránil život i tentokrát. Byl to skutečný zázrak, že se nezabil," dodal Valerián Spusta.

Reklama

Výběr článků

Načítám