Hlavní obsah

Pražský podlahář pokořil nejvyšší obytný dům v zemi na jednokolce

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Zvládl to za necelou půlhodinu. A ještě měl sílu na to, aby objel ve výšce 111 metrů nad Brnem na vyhlídkové plošině několik bláznivých koleček. Tak začal svůj pracovní týden nejšikovnější český jezdec na jednokolce, třicetiletý podlahář z Prahy Petr Beneš. Na plošinu nejvyšší obytné budovy v zemi, brněnského A-Z Toweru, vyskákal za 27 minut a 49,24 sekundy.

Rekord na jednokolceVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Beneš na jednokolce urazil celkově 715 schodů a překonal výšku 116,46 metru. Celková překonaná výška v budově, která sama měří 111 metrů, je dána tím, že rekordman vystartoval z druhého suterénu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Petr Beneš při sévm úspěšném pokusu o rekord.

„Za celou dobu, kdy schody skoky překonával, se pouze dvakrát dotkl. Jednou to bylo zábradlí a podruhé schodu v místech, kde v budově končí klasické betonové schodiště a na poslední nástavbu domu - ocelovou věž vedou schody železné se zcela jiným sklonem i výškou. Tam se také Petr před výstupem zdržel nejdéle. Byly to celé tři minuty, než na tyto zbývající schody našel správný grif a rytmus,“ uvedl komisař agentury rekordů Dobrý den z Pelhřimova Josef Vaněk, který na pokus o rekord dohlížel.

„Výkon samotný není jen záležitostí fyzické přípravy. Je to hodně také o psychice. Člověk se musí maximálně soustředit a pak už to jde. Je to obvykle tak třikrát v týdnu, kdy si tréninkově vyskáču přes tisíc schodů,“ smál se na vrcholu 30letý muž, který nejčastěji trénuje v Praze na nuselském schodišti.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Petr Beneš při svém úspěšném pokusu o rekord.

„Můj sen je vyskákat na jednokolce Eiffelovu věž v Paříži. Dostat se však na ni znamená hodně byrokracie a hodně žádostí. Já však věřím tomu, že se mi to jednou podaří,“ doufá rekordman, který nad Brnem rovněž pokřtil nové vydání světové Guinessovy knihy rekordů pro rok 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám