Hlavní obsah

Pražská zoo chová už čtyři druhy loríčků

Kristýna Léblová, Martina Zmijarová, Novinky, Kristýna Léblová, Martina Zmijarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Zoo Praha je nově k vidění loríček oranžovoprsý, papoušek, který je už čtvrtým chovaným druhem. Zoo se tak stala jedinou v Evropě, která chová hned čtyři druhy těchto „fíkových“ papoušků z Papuy Nové Guiney. Zároveň je i jedinou zoologickou zahradou na evropském kontinentu, kde je možné vidět loríčka zlatouchého. Prohlédněte si je ve videu.

Pražská Zoo se chlubí novým přírůstkem. Jako jediná v Evropě chová už čtyři druhy loríčkůVideo: Novinky

 
Článek

„Nově jsme vystavili loríčky oranžovoprsé, což jsou nejmenší zástupci takzvaných fíkových papoušků, kteří pocházejí z Papuy Nové Guiney a živí se výhradně fíky, proto fíkoví papoušci,“ vysvětlil Novinkám Antonín Vaidl, kurátor ptáků v Zoo Praha.

Luskouni z Tchaj-wanu už jsou v Praze

Koktejl

Fíky jedí zavěšení hlavou dolů

Papoušci se živí fíky v různých fázích zralosti a podle toho z nich čerpají různé nutriční hodnoty. Citliví jsou především na nedostatek vitamínu K, který fíky obsahují. Když je k dispozici méně čerstvých fíků, musí se vitamín K přidávat.

Foto: Novinky

Loríčka rudobradého chová Zoo Praha od roku 1997. Prvního odchovu se zoo dočkala přesně před 20 lety.

„Fíkoví papoušci jsou velmi obratní a živí se i tak, že jsou zavěšeni hlavou dolů a snaží se dostat k plodu fíku,“ říká Vaidl.

Náročný chov

Chov loríčků je velmi náročný, protože jsou mimořádně citliví na kvalitu potravin a čistotu prostředí. „Naše expozice jsou vytvořeny jako takové sprchové kouty, které se každý den omývají,“ doplňuje kurátor.

Pražská zoo zahájila 91. sezonu, novinkou budou luskouni a pavilon goril

Koktejl

Loríčky v pražské Zoo chovají už dvacet let, tradici zde má chov loríčka rudobradého. Podařilo se dosáhnout i mnoha odchovů.

Foto: Novinky

Loríček zlatouchý dostal svůj název podle lesklých skvrn za očima. V Evropě můžou lidé tento druh spatřit pouze v Zoo Praha, kde obývá průchozí expozici novoguinejského ptactva v Rákosově pavilonu.

Zlatouchý jen v Praze

„V Rákosovém pavilonu máme v expozici loríčka zlatouchého a tento druh chováme jako jediná zahrada v Evropě,“ říká Vaidl. Čtvrtým chovaným druhem je loríček červenohlavý, který je k vidění ve voliéře na Papouščí stezce.

Zoo Praha se snaží všechny druhy rozmnožit a v budoucnu je třeba vyměnit s jinými zoologickými zahradami.

Foto: Novinky

Pražská zoo se chlubí čtvrtým druhem loríčka. Na snímku loríček oranžovoprsý

Foto: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám