Hlavní obsah

Prahu v létě oživí dvě stě kravích soch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V létě se Praha stane dějištěm zábavné kulturně-společenské akce s názvem CowParade, která má v české metropoli navodit příjemnou atmosféru. Od června budou v hlavním městě vystaveny dvě stovky soch krav v životní velikosti, na jejichž ztvárnění se budou moci podílet i neznámí umělci. U příležitosti akce byla ve středu v Praze odhalena ukázková socha.

Foto: Reinhard Mandel

Na cyklostezce ve Weinviertelu

Článek

Mezinárodní projekt CowParade je pořádán pod záštitou pražského primátora Pavla Béma a radního pro oblast kultury a cestovního ruchu Igora Němce. Každá socha váží padesát kilo a v metropoli zaujmou tři pozice - stojící, ležící a pasoucí se.

Bém očekává hojný ohlas veřejnosti

Koncept, který vznikl v roce 1998 v Curychu, je známý po celém světě a Bém se s ním osobně setkal během svého pobytu v Bruselu.

"Zpočátku jsem si nebyl příliš jistý v tom, jak na mě vlastně vystavené sochy působí, ale postupně se mi začaly líbit. Proto předpokládám silný a různorodý ohlas i u pražské veřejnosti. O projektu se jistě bude diskutovat i v odborných uměleckých kruzích, přesto se domnívám, že historická Praha by se neměla uzavírat takovýmto zajímavým akcím, které přinesou do ulic interaktivní zábavu a vtáhnou veselou formou nejširší veřejnost do dění ve městě."

Obveselí Prahu, pomůže dětem

Projekt má za úkol zejména oživit veřejná prostranství, ale říjnovou dražbou rovněž podpoří dětskou charitu. Každá kráva nebo celé stádo může mít svého sponzora či majitele, kterým se může stát libovolná právnická či fyzická osoba. Sponzorská částka na jednu krávu činí 195 tisíc korun, v případě koupě se jedná o 245 tisíc korun. Zatímco sponzorované krávy budou na závěr akce vydraženy v aukci, zakoupené sochy po skončení pražské výstavy zůstanou u svých majitelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám