Hlavní obsah

Polská vesnička Koniec Šwiata má jen jednoho obyvatele

– Varšava
Právo, Pavol Minárik, Právo

Do vesničky Koniec Šwiata (Konec Světa) na jihozápadě Polska, v kališském vojvodství, jako by konec světa dorazil již dávno. Má už jen jediného obyvatele, ostatní se vystěhovali nebo vymřeli. Jen prázdné domy tam po nich zůstaly.

Foto: Agnieszka Walczak / Nowe Fakty Kaliskie

Polská vesnička Koniec Šwiata má jen jednoho obyvatele

Článek

Koniec Świata nyní patří pod nedalekou střediskovou obec Kraszewice. Její starosta Józef Olszewski si televizi TVN24 postěžoval, že lidé se v posledních dnech s ohlašovaným koncem světa jakoby zbláznili. Když víckrát ukradli tabule Koniec Świata stojící před a za vesničkou, museli je ke sloupům přivařit. Bez jeřábu by si teď už zloději neporadili.

„Pokud přežijeme konec světa, který předpovídali Mayové, doufám, že Koniec Świata se zase zalidní,“ řekl starosta Olszewski.

Na pátek připravil ve vesničce s nejpesimističtějším názvem v Polsku velkou oslavu, na kterou byli pozváni lidé z blízkého i širokého okolí. Starosta doufá, že když uvidí, jak je tam pěkně, neodolají a možná se tam přestěhují.

Orchestr jako na Titaniku

Na návštěvníky čeká ohňostroj, ohniště, opékání pod širým nebem i něco ostřejšího na zahřátí. „I orchestr bude hrát, jako na Titaniku, až do samého konce,“ slíbil starosta Olszewski.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám