Hlavní obsah

Policisté v Beskydech nazuli přezkáče a lyže. Prevence, ne represe, slibují

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Beskydy

Na policejní hlídky na lyžích mohou nově už nyní narazit návštěvníci Beskyd a od ledna lidé také v Jeseníkách. Projekt Bezpečně na horách, na kterém s moravskoslezskou policií spolupracuje krajský úřad, má být prevencí, nikoli represí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Policejní hlídky na horách

Článek

„Policisté budou na sjezdovkách, turistických trasách, v chatových oblastech, kam se majitelé nemohou v zimě dostat, budou při pátracích akcích a budou plnit i další úkoly vyplývající ze zákona,“ nastínil v pondělí krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Členy policejních lyžařských hlídek se stali příslušníci Speciální pořádkové jednotky. Ze 180 členů mělo zájem o působení v lyžařské hlídce 40 policistů. Z nich bylo vybráno 17, přičemž 15 policistů bude v terénu, zbývající dva jsou velitel a instruktor.

„Nemáme samozřejmě čas policisty učit lyžovat, takže jsme vybírali ty, kteří se umí na lyžích dobře pohybovat a jsou fyzicky zdatní, aby byli schopni vykonávat službu i na skialpinistických lyžích,“ sdělil Kužel a dodal, že ve službě budou minimálně pokaždé alespoň dva až čtyři policisté na lyžích.

Prevence i akutní nasazení

Podle velitele Speciální pořádkové jednotky Roberta Kuhna budou mít policisté-lyžaři dvanáctihodinové služby „Ty se budou skládat z přesunu na určený svah nebo lokalitu, kde budou vykonávat službu. Nebudou někde sedět a čekat, až se něco stane, budou pořád venku a budou se v rámci jedné směny přesouvat na zhruba dvě střediska,“ popsal.

Foto: Pavel Karban, Právo

Na speciálních skialpinistických lyžích mohou policisté stoupat i do kopce

Veškeré vybavení pro sjezdové lyžování i skialpinismus uhradil Moravskoslezský kraj, jeho investice přišla na bezmála milion korun. Policisté-lyžaři budou mít k dispozici i techniku, například klasickou čtyřkolku, u které na zimu vymění kola za speciální pásy.

Kužel ujistil, že policisté v lyžařském oblečení nebudou testovat návštěvníky hor na alkohol. „Půjde o preventivní činnost, budou dohlížet na chování lyžařů a spolupracovat s horskou službou v případě nehody či hledání ztraceného jedince. Pak je tu i prevence kriminální, ať už v samotných lyžařských areálech, na parkovištích či v chatových oblastech. Lyžařské vybavení jim totiž dovolí obcházet chatové oblasti, což jsme dosud v zimě nemohli,“ poukázal ředitel.

Reklama

Výběr článků

Načítám