Hlavní obsah

Písek z Afriky zbarvil sníh v Evropě do oranžova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lyžování na Marsu. Fotografie lyžařů s takovýmto titulkem zaplavily o víkendu internet. Zasněžené svahy se zbarvily do oranžova v Rusku, Rumunsku, Moldavsku či Bulharsku. Podle meteorologů jde o důsledek písečných bouří nad Saharou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Písek ze Sahary zbarvil sníh v Rusku a Rumunsku do oranžovaVideo: Reuters/AP

 
Článek

O víkendu se lyžaři a turisté na horách ve východní Evropě nestačili divit. Sněhová pokrývka se všude zbarvila do oranžova. Stanice BBC s odvoláním na meteorology uvedla, že barvu způsobil saharský písek, který se smísil ve vzduchu se sněhem a deštěm.

Do atmosféry ho vynesly silné bouře. „Jakmile je písek vynesen do vyšších vrstev atmosféry, může se pak dostat kamkoliv,“ uvedl meteorolog Steven Keates pro britský Independent. „Satelitní snímky NASA ukazují velké množství písku v atmosféře mířící přes Středozemní moře,“ dodal.

Foto: NASA

Záběry družice Terra z 26. března ukazují, že Saharský písek směrem do Evropy stále vane.

Stává se to prý zhruba jednou za pět let, avšak letos je koncentrace prachu vyšší než obvykle. Lidé prý cítí písek i v ústech.

Východ se bavil, Řecko se prachem dusilo

Zatímco lyžaři byli zbarveným sněhem hlavně pobaveni, mnohem horší situaci s oranžovým prachem museli řešit v Řecku. V Aténách panovala snížená viditelnost. Úřady a zdravotnické instituce vyzvaly osoby s dýchacími potížemi, děti a staré občany, aby omezili pobyt venku.

Mimořádně postižený je jih Kréty, kde naměřili ve vzduchu oproti normálnímu stavu až desetinásobek prachu. V některých částech ostrova zůstaly zavřené školy. Na Krétě a v jižním Řecku by se situace měla zlepšit ve středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám