Hlavní obsah

Nové anglikánské přikázání: Nebudeš tweetovati v hněvu

Právo, rm

První sadu nových „digitálních přikázání“ představila v pondělí anglikánská církev, která se touto originální cestou snaží potírat problematickou komunikaci na sociálních sítích. Soubor morálních pravidel prezentoval sám canterburský arcibiskup Justin Welby, a to prostřednictvím Facebooku.

Foto: Profimedia.cz

Arcibiskup z Canterbury Justin Welby.

Článek

„Digidesatero“ podle něj odráží základní křesťanské hodnoty, podle nichž by se měla utvářet nová a závazná pravidla vztahů na síti. Lidé se nyní mohou hlásit na sociálních sítích a slibovat těmto zásadám věrnost.

„Sociální média umožňují bezprostřední, interaktivní a otevřenou konverzaci. Pokud ale uživatelé porušují zásady zdravého rozumu a jsou zlí, vše se rázem pokazí,“ varuje církev.

Anglikáni v manuálu k „digidesateru“ upozorňují, že pravidla jsou platná pro křesťany, lidi jiných vyznání i ateisty. „Sociální sítě změnily náš způsob života. V online prostoru můžeme posilovat současný proud cynismu a urážek, anebo můžeme naopak sdílet radost a laskavost,“ řekl arcibiskup Welby.

„Církev by měla být v kyberprostoru stejně pozitivní silou, jakou se snaží být v celé společnosti,“ dodal arcibiskup yorský John Sentamu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám