Hlavní obsah

Nobelovku za bizarní výzkum získala studie o krysách ve spodním prádle

New York

Americká Harvardova univerzita uspořádala ve čtvrtek již třiadvacátý ročník udělování Ig Nobels, cen za bizarní vědecké studie. Mezi oceněnými je švédský badatel, který napsal trilogii o chytání polétavého hmyzu, nebo egyptský lékař za studii o pohlavním životě krys navlečených do spodního prádla.

Foto: Profimedia.cz

Krysa - ilustrační foto

Článek

Cenu si letos odnesli i organizátoři hry piškvorky, do níž se zapojili mimo jiných čtyři držitelé skutečných Nobelových cen. Laureáti od poroty dostali peněžitou odměnu ve výši deseti biliónů dolarů. Cena byla ovšem vyplacena v prakticky bezcenných zimbabwských bankovkách.

Švéd Fredrik Sjöberg svou trilogii věnoval chytání dvoukřídlého hmyzu pestřenek, známých jako vosičky. Knihu psal patnáct let.

„Je to skutečně správná věc, když napíšete knihu o něčem, co doopravdy znáte,” řekl novinářům Sjöberg, který žije na liduprázdném švédském ostrově. Jeho dílo se ovšem v severské zemi stalo hitem a první díl už byl přeložen do angličtiny.

Kvůli elektrickému náboji látky méně aktivní

Egypťan Ahmad Šafik navlékl své hlodavce do spodního prádla zhotoveného z polyesteru, bavlny a vlny, aby zjistil, jak různé tkanivo ovlivňuje jejich sexuální apetit.

Profesor káhirské univerzity přišel na to, že krysy se spodkami z polyesteru a jeho směsí s bavlnou jsou méně aktivní, zřejmě kvůli vyššímu elektrickému náboji látky. Egypťan doporučil, aby jeho badatelské výsledky byly uplatněny na lidech.

Zajímavý objev ohlásil vědecký tým z německé univerzity v Lübecku. Zjistil, že pokud má pokusná osoba vyrážku na jednom rameni, může se postavit před zrcadlo a ulevit si od svědění drbáním na druhém, zdravém rameni. Postižené rameno zůstane bez újmy a pacientovi je prý lépe.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám