Hlavní obsah

Neobydlený ostrov je zavalen gumičkami, ptáci si je pletou s červy

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrůvek Mullion je neobydlený kousek země u pobřeží britského Cornwallu. Vstup je lidem zapovězen, sídlí na něm několik ptačích kolonií. Přesto na něm ochranáři našli obrovské množství plastových gumiček. Ptáci si je totiž pletou s červy.

Foto: National Trust

Mezi odpadem na ptačím ostrově převažovaly plastové gumičky.

Článek

Poprvé na „gumičkovou záhadu“ narazili ochranáři z organizace National Trust, která pečuje o britské přírodní dědictví, při krátké monitorovací návštěvě ostrova během sezony páření racků. Aby ptáky nerušili, rozhodli se odpadky uklidit až na podzim.

„Během hodiny jsme našli tisíce gumiček a také další odpadky,“ uvedl Mark Grantham z Kroužkovací skupiny Západního Cornwallu, který se výpravy na ostrůvek rovněž zúčastnil.

Mládě dugonga bylo thajskou celebritou, osudnými se mu staly plasty

Koktejl

Ornitologové předpokládají, že gumičky sezobli mořští a stříbřití rackové při svých výpravách na pevninu za potravou. Ptáci se domnívali, že jde o červy. Nestravitelné gumičky pak na ostrově vyvrhli.

Racků valem ubývá

„Je to depresivní známka doby. Ostrov je nádherné místo, kam lidé chodí velmi zřídka, a přesto se ukazuje, že lidé zanechají stopu všude,“ uvedl Grantham v rozhovoru pro britský Guardian. „Místa jako Mullion by měla být útočištěm pro naše mořské ptáky, takže je znepokojující vidět je, jak se stávají další obětí lidské aktivity,“ dodala ochranářka Rachel Holderová.

Navzdory tomu, že rackové na Britských ostrovech dokážou být hluční a otravní, takže se jich zdá být nespočet, jejich populace ubývá. Kvůli rybolovu a ohřívání moří postupně mizí hejna ryb, jejich hlavní zdroj potravy. Navíc musí čelit plastovému odpadu.

„Pozřený plast je další věc na dlouhém seznamu překážek, které musí rackové a další mořští ptáci dnes překonat, aby mohli vůbec přežít,“ završila další smutný doklad znečištění životního prostředí Holderová.

Reklama

Související články

Bobr si postavil hráz z plastových lahví

U východoslovenské obce Lomnička se bobr přizpůsobil okolnostem a hráz doplnil plastovými lahvemi. „Bobr to vyhodnotí jako stavební materiál,“ řekl televizi...

Výběr článků

Načítám