Hlavní obsah

Nemocná žena páchne jako shnilá ryba, měli ji za hypochondra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezvyklou genetickou poruchu našli lékaři u Australanky, která kolem sebe po léta šířila nepříjemný odér shnilé ryby. Po třiceti letech, kdy byla pokládána za hypochondra, lékaři dospěli k závěru, že trpí trimetylauminurií. Jde o dědičnou poruchu metabolismu, kdy tělo produkuje příliš mnoho trimetylaminu, látky, která se vyskytuje u ryb. Píše o tom britský deník The Daily Telegraph.

Článek

Jedenačtyřicetiletá žena po desetiletí trpěla urážkami a nízkým sebevědomím kvůli svému pronikavému pachu. Lékaři ale její stížnosti odmítali brát vážně a pokládali ji za neurotičku. Její pot, dech a moč ale neobvykle zapáchaly kvůli genetické poruše.

Profesor John Burnett, šéf farmakologického oddělení Západoaustralské univerzity, řekl, že případ je varováním pro lékaře, aby neodmítali potíže, které vypadají jako malé, ale mají velký dopad na psychiku pacientů.

"Po zkušenostech s posměchem, úzkostmi, studem, napětím a nízkým sebevědomím ze školních let se žena poprvé obrátila na lékaře v 17 letech, pak o dva roky později. V dalších 20 letech navštívila další čtyři lékaře," napsal Burnett v australském odborném lékařském časopise. "Nyní, když byl její stav pojmenován, nalezla na internetu nadaci k podpoře podobně postižených," dodal.

Trimetylauminurie, které se také říká syndrom rybího pachu, je vrozená porucha metabolismu, kvůli které tělo produkuje příliš mnoho trimetylaminu. Určitá jídla, léky a hormonální přípravky mohou poruchu zhoršovat. Nepříjemný zápach lze výrazně ovlivnit speciální dietou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám