Hlavní obsah

Největší láhev na víno by vydržela i zdatnému pijanovi celý rok

Právo, Miroslav Homola
Čejkovice

Obsah 200 litrů vína, výška dva metry, průměr půl metru a hmotnost prázdné láhve 41 kilogramů. To jsou hlavní technické parametry u nás dosud největší vyrobené a užívané láhve na víno.

Unikát z Moravy: do dva metry vysoké láhve se vejde 200 litrů vína Video: ČTK

 
Článek

Nádoba, kterou ve dvou kusech vyrobili skláři Kavalierglass v Sázavě, si vyžádala půl roku příprav a také její vlastní tvorba foukáním a svařováním  znamenala desítky hodin práce a také použití nových postupů. Zadavatel neobvyklé zakázky, Templářské sklepy Čejkovice, za ni zaplatil řádově statisíce a poprvé ji naplnil ve čtvrtek tramínem ve svých sklepích v Čejkovicích.

Oficiálně však bude láhev, která již byla zapsána do České knihy rekordů, veřejnosti představena 6. dubna na akci Putování za vínem v Čejkovicích, kdy z ní budou moci zájemci víno i ochutnat. „Tímto rekordem chtějí templářské sklepy oslavit 765 let první písemné zmínky o templářích v Čejkovicích,“ vysvětlil obchodní a marketingový ředitel templářských sklepů Lukáš Lukáš.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Lahev má i největší korkovou zátku, která je k ČR k vidění.

Láhev byla vyrobena celkem ze čtyř dílů - třech foukaných a z lisovaného hrdla, což je naprostý technologický unikát,“ vysvětlila Olga Gronychová ze sázavské sklárny

„Láhve byly vyrobeny dvě. Jednu si nechala sklárna, jednu máme my. Na jedné je etiketa rulandské modré výběr z hroznů, druhá je s tramínem. Etikety je však možné měnit a počítáme s tím, že ji mohou pro různé účely využít i případné zájemci, kteří si ji mohou vypůjčit. Ovšem plnit se může přímo až na místě, protože i její přeprava je dost složitá. Vždyť jen její podstavec, který vyrobila chráněná stolařská  dílna Charity sv. Alexandra v Ostravě, váží asi 150 kilogramů.

Po naplnění je však také dobré - pokud možno dobré obsah dlouho neskladovat, ale zkonzumovat. K tomu slouží malá pípa vzadu u spodní části dna,“ dodal Lukáš.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Rekordní lahev

Jak doplnil technolog skláren Karel Krajc, tloušťka stěn je půl centimetrů. Lahví z čirého skla se původně vyrobilo šest. Čtyři z nich, které neměly požadované parametry se zestřepovaly. Sklovina obsahovala určité nepovolené vady, což je při takové výrobě pochopitelné. Na výrobě se fakticky podílelo na několik směn asi sedm lidí. Zabralo to asi 14 dní,“ uvedl Krajc.

Součástí je i rekordně velký korek, který byl sestaven ve Francii ze tří korkových kusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám