Hlavní obsah

Nejstarší „oděvní firmu“ skrývala marocká jeskyně

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První stopou byly nástroje: vyrobené z kostí, pečlivě vytvarované, vyhlazené a vyleštěné. Vznikly před 90 až 120 tisíci lety a nalezeny byly v jeskyni Contrebandiers v Maroku, která ukrývala také kožešiny. Jedná se o důkazy o výrobě oděvů, uvedla vedoucí výzkumu Emily Hallettová.

Foto: Emily Yuko Hallett, Reuters

Jeskyně Contrebandiers

Článek

Nálezy z jeskyně Contrebandiers v Maroku vypadají jako jejich mnohem mladší protějšky, které slouží k úpravě stažených kůží a kožešin, podtrhla podle webu časopisu Smithsonian Magazine vedoucí výzkumu Emily Hallettová z německého Ústavu Maxe Plancka.

Zinscenovaný atentát zahájil japonskou expanzi vedoucí k druhé světové válce

Historie

Nástroje vznikly před 90 až 120 tisíci lety. Kromě nich zaujaly Halettovou i kosti nalezené v jeskyni. Odhalila na nich zářezy, které se liší podle druhu zvířat. Na kostech z lebek a pracek šakalů či divokých koček objevila zářezy, jaké se dělají, když je třeba uvolnit kůži při stahování zvířete.

Na kostech pravěkého skotu se našly hlavně stopy po odřezávání masa. „Jakmile se objevily tyto dvě stopy, uvědomili jsme si, že se tu s největší pravděpodobností jedná o důkazy o výrobě oděvů,“ prohlásila Hallettová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám