Hlavní obsah

Nejodolnější most ze špaget a lepidla staví v Chile

Novinky, Jakub Kynčl
Santiago

Asi nejkurióznější využití špaget na světě mají studenti v Chile, kteří musí své inženýrské schopnosti prokázat na dvou balíčcích špaget. Pouze s nimi a pomocí lepidla musí sestrojit malý most, který má mít co největší nosnost ve svém středu. Soutěž o nejlépe zkonstruovaný špagetový most měla letos v Chile již svůj 11. ročník.

Článek

Budoucí inženýři měli jasný úkol - zkonstruovat co nejpevnější most jen s použitím 300 gramů nevařených špaget a lepidla. Každý soutěžící měl shodné dva balíčky těstovin a devět balení lepidla. Cílem bylo postavit most o určitých podmínkách, jehož hlavní kvalitou měla být co nejvyšší nosnost.

Soutěže se účastnilo celkem 28 studentů univerzity, kteří čekali na zátěžové testy svých mostů. zatímco sledovali, jak se mosty spolužáků bortí při testech zátěže. Studenti měli celkem týden na sestrojení plánů mostu a tři dny na jeho samotnou stavbu. Pracovat museli vždy až dlouho do noci, aby mohlo lepidlo vždy zcela zaschnout.

Vítězný most studenta Rafaela Navarra nakonec unesl parádních 61,5 kilogramu před momentem, kdy se i on finálně zbortil. Autor mostu uvedl, že zvítězil díky trpělivosti při stavbě mostu, kdy přidával špagetu po špagetě a zkoumal každé úskalí, které mohlo snížit nosnost mostu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám