Hlavní obsah

Nejmladší žirafí mládě v Praze dostalo jméno Matyáš

Novinky, Kristýna Léblová, maj
Praha

Letošní druhý žirafí přírůstek v pražské zoo se dočkal jména. Sameček, který se narodil v únoru, dostal jméno Matyáš. Kmotry dvouměsíčního Matyáše se stali nejvyšší český herec Pavel Šimčík (205 cm) a olympijský medailista Josef Dostál (203 cm).

Nejmladší žirafí mládě dostalo konečně jméno. Chovatelé vybrali jméno MatyášVideo: Novinky

 
Článek

Jméno pro žirafí mládě vybrali chovatelé. V pražské zoo jméno vybírají z kalendáře v rozmezí deseti dnů před a po narození mláděte. „Snažíme se samozřejmě na něj mluvit. Zvyká si na to svoje jméno. Do jisté míry žirafy na jména slyší,“ říká kurátorka kopytníků Irena Schneiderová.

„Jeho životní perspektiva je velmi dobrá. Známe jeho původ a můžeme předpokládat, že až vyroste, tak že o něj bude zájem v jiných zoologických zahradách. Můžeme ho proto také představovat a slavnostně pokřtít,“ dodal ke křtu ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Jméno se totiž dává jen samcům, kteří mají dobrý a známý původ. Jinak by sameček zůstal beze jména.

Matyáš se narodil 13. února samici Elišce. Jeho porod nebyl jednoduchý, Mládě si protrpělo i poporodní komplikace. „Eliška je naše nejstarší žirafa a možná i proto, se narodil s určitými problémy. Měl potíže se spěnkami (část nohy nad kopytem) Ale naši chovatelé a veterináři ho dali velmi rychle dohromady, takže teď už je naprosto v pořádku,“ popisuje ředitel Bobek.

Dvouměsíční samec měří okolo dvou metrů. S o měsíc starší sestrou Nelou si rozumí. „Po několika týdnech se malé žirafky začaly více a více kamarádit, hrát si spolu a dělat různé aktivity,“ dodala na závěr kurátorka Schneiderová.

Anketa

Líbí se vám jméno Matyáš?
Ano
94 %
Ne
6 %
Celkem hlasovalo 100 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám