Hlavní obsah

Nejmenší dospělá žena je o šest centimetrů vyšší než nejmenší muž

Novinky, Veronika Hušková

Turkyně Hatice Kocamnová je nejmenší ženou na světě. Kvůli vzácnému onemocnění kostí měří ve svých jednadvaceti letech pouhých 71 centimetrů a váží neuvěřitelných 15 liber, tj. necelých sedm kilogramů.

Článek

Díky svým miniaturním rozměrům byla Hatice pocházející z tureckého města Kadirli letos zapsána do Guinessovy knihy rekordů jako nejmenší žena na světě. Informoval o tom server Daily Telegraph.

Úplně nejmenším člověkem na světě ale Hatice není. Prvenství drží Nepálec Khagendra Thapa Magarz. Sedmnáctiletý mladík měří o celých 6,5 centimetru méně, tedy pouhých 65, 5. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Khagendrova malá výška je dobře patrná v porovnání s obyčejnou láhví.

"Doufala jsem, že mě jednoho dne svět pozná," říká hrdě nejmenší žena světa, která to podle svých slov neměla jako malá lehké, protože si ji kvůlu malému vzrůstu ostatní děti dobíraly. "Teď jsem slavná právě díky mé velikosti a to mi dává pocit, že jsem mnohem vyšší," směje se.

Na léčbu nejsou peníze

Když se Hatice narodila, vážila stejně jako ostatní děti. Pak si ale rodiče všimli, že roste pomaleji. Když jí byly čtyři roky, růst se zastavil úplně. Lékaři ale nedokázali říct, co Hatice, která má bratra normálního vzrůstu, vlastně je.

Po mnoha a mnoha prohlídkách a měřeních bylo nakonec rodičům řečeno, že stav dívenky je nejspíš důsledkem poruchy kostí způsobené chybnými geny, které nesou oba rodiče.

Rodina žije v chudé oblasti země bez auta a nemůže si dovolit zajistit dceři pomoc. Hatice trpí mimo jiné dysplasií kyčelního kloubu a problémy se zády.

Navzdory své nemoci má dívka mnoho odvážných plánů. "Chtěla bych cestovat a poznat mnoho lidí, včetně nejvyššího muže na světě," říká Hatice, která zatím žije spokojeně se svými rodiči, ale chtěla by být silnější, aby se mohla stát samostatnější. Také doufá, že snad jednou potká muže, který by ji miloval takovou, jaká je.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám