Hlavní obsah

Na záběrech z roku 1938 prošla žena s údajným mobilním telefonem

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záznam z roku 1938, na kterém je vidět žena mluvící do zařízení připomínající moderní mobilní telefon, dlouho vrtal hlavou různým specialistům i příznivcům záhad. Za vlasy přitažené teorie o cestování v čase ale možná mohou být zapomenuty, objevilo se totiž první vysvětlení této záhady.

BEZ KOMENTÁŘE: Co drží žena u ucha na záběrech z roku 1938?

 
Článek

Krátký klip zachycuje mladou ženu, která s dalšími lidmi opouští továrnu průmyslové společnosti DuPont. U ucha drží neznámé bezdrátové zařízení a mluví do něj. Záznam pochází z roku 1938, tedy více než 40 let před uvedením prvního mobilního telefonu na běžný trh.

Černobílým videem se zabývalo mnoho nadšenců a vznikaly různé teorie o původu zařízení. Záznam byl přirovnáván k jiným starým filmům, ve kterých se objevily domnělé ukázky moderních technologií, jako na příklad Chaplinův snímek The Circus 1928, v němž lze v jednom záběru zahlédnout také údajný mobilní telefon. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Objevila se ve filmu s Chaplinem z roku 1928 žena s mobilem?

Zdá se, že všechna možná vysvětlení vzala za své poté, co se k videu vyjádřil uživatel s přezdívkou „planetcheck“. Ten tvrdí, že na záznamu je jeho babička Gertrude Jonesová.

„Bylo jí 17 let. Na video jsem se jí ptal a pamatuje si to. V té továrně měli komunikační oddělení a experimentovali s bezdrátovými telefony. Společně s dalšími pěti ženami ho v rámci testování dostala na jeden týden,“ stojí ve vyjádření uživatele.

Je to pravda?

Toto tvrzení možná vypadá věrohodně, ale má drobný háček. Továrna ve městě Leominster, před kterou byl záznam natočen, totiž vyráběla plasty. Nezdá se tak pravděpodobné, že by tam bylo i oddělení zabývající se vývojem telefonů.

Zarážející je i velikost telefonu, která odpovídá těm dnešním. První komerčně dostupné mobilní telefony totiž byly podstatně větší. Na tehdejší dobu by se tedy jednalo o ohromný pokrok a bylo by zvláštní, kdyby se tak vyspělé technologii nedostalo víc pozornosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám