Hlavní obsah

Na běžce v Plzni útočí káně. Tiše a bez varování

Plzeň

Problémy s útočícími ptáky hlásí lidé v Plzni. Po labuťákovi, který terorizuje rychlostní kanoisty na Radbuze, hlásí návrat na scénu další místní fantóm: káně. Ta má pro změnu zálusk na běžce v lesích u psího útulku poblíž okrajové části Valcha.

Foto: Bohumil Mášek

Ilustrační foto

Článek

„Středně velký dravec útočí zezadu, tichým letem a bez varování. Pak se nejčastěji pařáty odrazí od hlavy běžce,“ popsal „nálet“ Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů.

„Běžíte-li bez čepice se sluchátky na uších, myslím, že uděláte v běhu kotrmelec. Zajímavé je, že ne na každého dravec zaútočil, vybírá si pouze lidi určitého typu. Nedělá rozdíl mezi mužem či ženou, ale něco ti pronásledovaní musejí mít společného,“ podotkl Makoň.

Přátelské škádlení?

Podobně jako zmíněný labuťák není ani útočící káně něco zcela nového, lidi začalo v uvedené lokalitě napadat už v roce 2018.

„Řešili jsme tenhle případ s biology, sokolníky i kolegy ornitology a všichni jsme došli k závěru, že se jedná o v zajetí odchovaného dravce, který je fixovaný na lidi a v době toku se pak s nimi snaží navázat partnerský vztah. Zároveň se však může jednat i o ochranu teritoria a vyhánění vetřelce, přičemž v tomto případě si pták chybně myslí, že buď on je člověk, nebo člověk káně,“ vysvětlil Makoň.

„Ať už je za útoky cokoliv, tak v žádném případě se nejedná o divokého ptáka a jeho chování je důsledek skutečnosti, že ho již od malého mláděte piplal člověk, na kterého je káně fixována,“ dodal.

Káňata vyhnala havrany od školy v Táboře

Domácí

Proto také pták nenalétává na každého, lidi škádlí jen v období toku, námluv, páření a hnízdění. „Za slunného teplého počasí jsou útoky častější, při špatném se tak často neopakují. Počítáme, že za dva měsíce bude po všem. Úplně stejně, jako tomu bylo loni a předloni,“ uvedl Makoň.

Běžcům doporučuje nosit pokrývku hlavy, změnit trasu anebo v inkriminovaném úseku výrazně přidat. A obrnit se tolerancí.

Vzpoura hormonů

Labuťák, který se na Radbuzu kousek od centra města vrátil po dvouletém exilu, zatím dál pronásleduje nebohé vodáky. Ve čtvrtek třeba zaútočil třikrát po sobě na mladého single-kanoistu.

„Skoro to vypadá jako zvířecí vzpoura, ale ve skutečnosti je to pouze hra hormonů s blížící se hnízdní sezónou,“ poznamenal Makoň. „V obou případech se jedná o výjimečné, zcela nestandardní chování, pravděpodobně samců,“ doplnil.

Postrach kanoistů je zpět. Na Radbuze řádí labuťák

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám