Hlavní obsah

Muži se podařilo vyfotit Brockenské strašidlo

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiatřicetiletý Lee Howdle se vydal na túru do Derbyshireu, kde se mu naskytl jedinečný pohled. Neváhal a jev zvaný Brockenské strašidlo vyfotil. Neobvyklý stín je nejlepším důkazem toho, proč v minulosti lidský svět a hlavně fantazii „obývaly” nadpřirozené bytosti.

Foto: Profimedia.cz

Unikátní jev se nazývá Brockenské strašidlo.

Článek

Howdle si v pátek vyrazil na výlet v národním parku Peak District v anglickém hrabství Derbyshire. Na 517 metrů vysokém kopci Mam Tor nedaleko Castletonu se mu naskytl jedinečný pohled. Díky shodě několika faktorů totiž vznikl jev nazývaný Breckonské strašidlo.

Foto: Profimedia.cz

Na dalším snímku už postava není tak záhadná.

Jev není nic jiného než zvětšený stín pozorovatele vržený na povrch mlhy či mraku proti slunci. Objevuje se, když pozorovatel stojí v bodě vyšším než jsou mraky či mlha a zezadu ho osvítí slunce. Stín se navíc může někdy i hýbat kvůli pohybům mraků.

Na Vysočině byly na obloze k vidění mimořádné halové jevy

Domácí

Obří přízračná postava na zářivém pozadí dostala jména podle hory Brocken v německém pohoří Harz. Jev tu poprvé v roce 1780 pozoroval Johann Silberschlag. Brocken sice leží v malé nadmořské výšce, ale v údolí se často válí mlhy a snadná dostupnost hory způsobila četná pozorování Brockenského strašidla (německy Brockengespent).

„Bylo to jako anděl nad kopci na obloze, docela kouzelné. Nikdy předtím jsem nic takového neviděl, jen jsem o tom kdysi četl,“ uvedl agentuře SWNS Howdle.

Foto: Profimedia.cz

Brockenské strašidlo s ovcí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám